Új területeket is vizsgál az ÁSZ az év második felében

MTI

2021.06.21. 22:58

Az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét is vizsgálja.

Korábban még nem értékelt több terület és szervezet is bekerült az Állami Számvevőszék (ÁSZ) második félévi ellenőrzési tervébe, amelyet Domokos László elnök hétfőn adott át Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének - közölte honlapján a számvevőszék.

Új terület lesz egyebek mellett a nukleáris biztonság ellenőrzése, illetve az elektronikus kereskedelem ellenőrzésének értékelése.

A nukleáris biztonság ellenőrzése keretében sor kerül a nukleáris létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolókat érintő hatósági ellenőrzési feladatok szabályozottságának értékelésére. Az elektronikus kereskedelem ellenőrzését végző szervezetek tevékenységének értékelése során az internetes kereskedelem ellenőrzésének feltételeit, annak végrehajtása szabályozottságát és eredményességét nézik meg a számvevők.

Az ÁSZ közlése szerint fókuszban maradnak a fenntartóváltással érintett felsőoktatási intézmények is, ahol azt ellenőrzik, hogy a fenntartóváltás előtt az egyetemeknél biztosított volt-e a színvonalas felsőoktatáshoz szükséges nemzeti vagyon megőrzése, védelme, illetve annak átadása szabályszerűen ment-e végbe.

A katonai beszerzések értékelése keretében sor kerül a Védelemgazdasági Hivatal katonai beszerzésekkel kapcsolatos ellenőrzési tevékenységének vizsgálatára.

Értékeli az ÁSZ a Magyar Államkincstár nyilvánosságra hozott adatai, információi és a beszámolók kezelésével kapcsolatos tevékenységét, valamint az adatgyűjtés, adatfeldolgozás rendszerét, illetve sor kerül a térségi fejlesztési tanácsok működésének és gazdálkodásának ellenőrzésére is.
    A második fél évben valamennyi magyarországi önkormányzat tavalyi ellenőrzését követően folytatódik az önkormányzatok második védelmi vonalát jelentő ellenőrző szervek, a fővárosi és megyei kormányhivatalok értékelése.

Ugyancsak folytatódik a digitális állam fejlődése érdekében tett intézkedések, valamint a kutatás-fejlesztésre és innovációra biztosított források eredményes felhasználásának értékelése.

Vizsgálja az ÁSZ az önkormányzatok helyi iparűzési adóval kapcsolatos tevékenységét, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kisvállalkozások tételes adójával és a kisvállalati adóval kapcsolatos tevékenységét is - olvasható egyebek mellett az ÁSZ honlapján.

.