A héten biológiai, jövő héten kémiai földi szúnyoggyérítések lesznek a Balatonnál

MTI

2021.07.29. 07:37

A légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor.

Szerdán földi biológiai szúnyoggyérítést végeznek kisebb dél-kelet balatoni, partközeli területeken, majd jövő héten a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban - tájékoztatta a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője szerdán az MTI-t.

Sáringer-Kenyeres Tamás azt mondta: idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat tömörítő BSZ által megkezdett, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiegészített balatoni szúnyoggyérítés. A korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető - tette hozzá.

Szerdán - erős szél, illetve eső esetén csütörtökön - mindössze kétszáz hektárnyi területen lesz szükség - a méhekre semmiféle veszélyt nem jelentő - biológiai beavatkozásra a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területein. Bár nincs sok szúnyog a Balatonnál, a mocsári szúnyog megjelenése miatt az OKF földi kémiai beavatkozást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban, ezt a jövő héten tervezik végrehajtani - közölte.

Sáringer-Kenyeres Tamás kiemelte, a BSZ által elő- és utószezonban koordinált és finanszírozott helyi, valamint az OKF által koordinált, állami finanszírozású nyári szúnyoggyérítés jól és összehangoltan működik.

A szakember elmondta, hogy az új uniós elvárásoknak megfelelve a földi beavatkozásoké a jövő, légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem volt példa a Balatonnál, de légi biológiai beavatkozás már történt, még tavasszal.

Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt az üdülőrégióban az összegzése szerint.

.