Felvételi 2021 - Évről évre emelkedik a Corvinusra felvettek pontátlaga

MTI

2021.07.23. 14:55

A BCE a nemzetközi karrierre is felkészíti a hallgatókat.

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanul a jövő gazdasági elitje, az itt végzettek a kulcspozíciókat foglalják el - mondta Takáts Előd kinevezett rektor egy budapesti sajtóbeszélgetésen pénteken.

 Takáts Előd elmondta, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedett a BCE-re felvettek pontátlaga: míg néhány éve 435 pont körül volt, most 456 pont az 500 pontos rendszerben. A BCE a "rendszer tetején" van, a legmagasabb pontszámokkal jönnek ide a hallgatók.
A Corvinus nemcsak a hazai, hanem A  - tette hozzá.

A BCE regionális elitegyetemmé szeretne válni, amely versenyben van a nagy nyugati, észak-amerikai egyetemekkel is. Cél az egyetem "nemzetköziesítése", kultúraváltás a kutatásban, és a tanulmányok élményszerűvé tétele - mondta Takáts Előd.

Az országot sújtó agyelszívás a közepes fejlettség csapdájában tartja az országot. Ez "csendes nemzeti katasztrófa", ahhoz, hogy ebből ki lehessen törni, nemzetközileg versenyképes elitképzésre van szükség - hangsúlyozta a rektor, aki egy hét múlva foglalja el hivatalát, miután a közelmúltban nevezte ki 4 évre augusztus 1-jei hatállyal a BCE rektorává Áder János köztársasági elnök.

Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes elmondta: a nemzetköziesítés jelent például több angol nyelvű képzést, több külföldi diákot a BCE-en és BCE-s diákok külföldi egyetemeken folytatott 1-2 féléves tanulmányait. Az innováció körébe tartozik a digitalizáció és a szakfejlesztés, az élményszerű tanulás pedig a tanulás, felfedezés örömét próbálja megismertetni a hallgatókkal.

A Corvinus-ösztöndíjban részesülők számára ingyenes a képzés, s ebbe a képzési formába jó tanulmányi eredménnyel is be lehet kerülni egy év után. Az ösztöndíj összege kétszeresére, keretösszege ötszörösére emelkedett az elmúlt években a BCE alapítványi működésével összefüggésben. A BCE-n az alapképzésben a hallgatók csaknem háromnegyede, mesterképzésben 85 százaléka ingyenesen vesz részt - mondta a rektorhelyettes.

Hozzátette: az első helyen a BCE alapképzésére jelentkezők száma tavalyhoz képest 22, mesterképzésben 27 százalékkal nőtt, ez nagyobb, mint az országos adatok. Idén összesen - alap-, mester és osztatlan képzési formában - közel 3000 hallgatót vettek fel, ebből 2304 hazai diák, 665 külföldi.

A BCE felvételi ponthatárairól szólva elmondta: alkalmazott közgazdászoknál az angol nyelvű képzésben 442, a magyar nyelvűben 445 pont kellett a bejutáshoz.

A gazdálkodási és menedzsment alapképzésben 451 pont kellett a magyar nyelvű és 466 az angol nyelvű szakra, nemzetközi gazdálkodás angol nyelvű képzésben az alsó határ 472, pénzügy és számvitelen 448 pont volt.

Kérdésre válaszolva a rektorhelyettes elmondta, hogy tavalyhoz képest csökkent a felvett hallgatók száma. Cél az oktató-hallgató arány javítása, ami a minőségi oktatás és egyetemi munka feltétele. Azokon az egyetemeken, amelyekkel a BCE szeretné felvenni a versenyt, többnyire 1 oktatóra 12-14 diák jut.  

Anthony Radev, a BCE elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy az éves költségvetésük az alapítvánnyá alakulás óta 22 milliárd forintról 26-ra emelkedett.

.