Harmad- és másodfokú figyelmeztetést adtak ki - Itt a friss szerdai időjárás-előrejelzés

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2021.07.28. 01:27

A rekkenő hőség miatt az ország nagy részére adtak ki riasztást. Lesz, ahol zivatar is előfordulhat. Itt vannak a részletek.

A tartós hőség miatt két megyére szerdára is kiadta legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán a sok napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen. Késő délutántól az Észak-Dunántúlon lehetnek helyenként záporok, zivatarok. Szerdán napközben többfelé megerősödik a délnyugati szél, emellett zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Hőség

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Hőség
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Hőség - Forrás:met.hu

Nagy területen 27, délkeleten 29 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

A hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést. Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Zivatar

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Zivatar
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Zivatar - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Az Országos Meteorológia Szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.
Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 31 és 38 fok között valószínű.

.