Bárhol leszakadhat az ég - Másodfokú riasztást adott ki az OMSZ

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2021.07.11. 08:37

Másodfokú riasztásokat adtak ki felhőszakadás veszélye miatt. Ne hajtsanak át térdmagasságban összegyűlt vízen autóval!

Felhőszakadás veszélye miatt az északnyugati területeken több járásra másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel. A katasztrófavédelem a villámárvizek veszélyére figyelmeztet.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés vasárnapra - Felhőszakadás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés vasárnapra - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a nap folyamán az országban bárhol adhatnak még ki további másodfokú riasztásokat a felhőszakadás veszélye miatt. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: többfelé és több alkalommal várható zivatartevékenység. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökés, kisméretű jég, és elsősorban felhőszakadás kísérhet: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt hangsúlyozta: már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót. Ezért nagyon fontos, hogy ha valahol összegyűlt az esővíz, vagy villámárvíz alakult ki, ne hajtsanak át a vízen autóval.

Felhívta a figyelmet, hogy a tűzoltók technikája nem alkalmas 30 centiméternél alacsonyabb víz kiszivattyúzására.

Az OKF szóvivője azt is kiemelte, hogy ha valakinek beázik az otthona, addig nem érdemes eltávolítani a vizet, amíg a víz visszafolyására, újbóli épületbe szivárgására lehet számítani, mert az csak további károkhoz vezet.

.