Szúnyogirtás a héten - 14 megye 276 település

kataszrófavédelem

2021.07.05. 14:02

A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.

Az elmúlt héten 110 ezer hektáron, 14 megyében végeztek a szakemberek szúnyogok elleni védekezést célzó kezeléseket. A július első napjait jellemző erősen szeles időjárás miatt a tervezett beavatkozásokat több településen is el kellett halasztani. Ezeket a következő napokban pótolják.

A héten az alábbi térségekben, összesen 76 ezer hektáros területen lépnek fel a kifejlett szúnyogok ellen: elmaradt munkálatokat pótolnak a mosonmagyaróvári, a győri, a Csepel-szigeti, a szolnoki régióban és a dunaújvárosi régió egy részén, valamint a főváros két kerületében. Ezeken kívül Komárom térségében, a Tisza-tónál, a Dráva mentén, valamint Békés és Csongrád megye számos településén lehet majd szúnyoggyérítést végző járművekkel találkozni. A kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a meghirdetett napon a gyérítési munkálatokat, a pótlásra a következő két este valamelyikén kerül sor.

A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett, emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A csípőszúnyogok rendkívül érzékeny rovarok, így egészen kis mennyiségben kell kijuttatni a készítményt, alig több mint fél litert használnak fel hektáranként. Ez a dózis a legtöbb rovarra nincs káros hatással, a méhfélék és a rovarevő madarak legfontosabb táplálékai sem sérülnek a kezelések miatt. A permetezéseket az esti, éjszakai órákban végzik. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.

.