Masszívan emelkednek az albérleti díjak az egyetemi városokban

MTI

2021.08.30. 08:10

Most ennyiért lehet lakást bérelni Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

Egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak a vidéki egyetemi városokban az Ingatlantájoló.hu szakportálon található hirdetések szerint - közölte a portált üzemeltető Otthontérkép szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a három legnagyobb egyetemi városban - Debrecen, Szeged és Pécs - a hirdetéseket 2021 februártól júliusig vizsgálták. A hirdetett kiadó lakások száma ezen időszak alatt folyamatosan csökkent mindhárom városban.

A lakások bérleti díja Debrecenben volt a legmagasabb, júliusban már átlagosan közel 154 ezer forintot kellett fizetni egy kiadó lakásért, a lakások átlagos bérleti díja négyzetméterre vetítve 2479 forint volt.

Eközben Budapesten az átlagos díjak nem sokkal magasabbak, de a diákoknak ideális kisebb, jó lokációjú (felsőoktatáshoz közeli, belsőbb elhelyezkedésű) lakások inkább 4 ezer forint körüli áron érhetők el.

Pécsett a lakások átlagos bérleti díja a nyárra 134 ezer forintig, a négyzetméterre vetített ár pedig 2295 forintig nőtt.

Szegeden ennél olcsóbban lehetett lakást bérelni. Júliusban átlagosan 131 ezer forintot kértek egy lakásért, míg a bérleti díj egy négyzetméterre vetítve 2173 forint volt átlagosan.

Az Ingatlantájoló.hu szakértője szerint az áremelkedés mértéke városonként eltérő.

Debrecenben februártól júliusig 14 százalékkal, Pécsett 17 százalékkal nőttek az árak. A drágulás Szegeden volt a legkisebb, 10 százalék.

Eltűntek a kínálatból a legolcsóbb szobák, lakások. A legolcsóbb lakások induló ára Debrecenben volt a legmagasabb: itt 70 ezer forint volt a legalacsonyabb bérleti díj júliusban. A klasszikus önálló lakások induló ára inkább 75-80 ezer forint volt. A szobák 40 ezertől indultak, de ez egy kicsi, 10 négyzetméteres félszobát jelent - írták.

Szegeden 60 ezer forint havonta a legolcsóbb önálló lakás. Szobát már 35 ezer forintért ki lehetett bérelni. Pécsett a legolcsóbb szobát 30 ezer forintért lehetett kibérelni a nyár vége felé, holott a legolcsóbb szoba bérleti díja februártól májusig mindössze 16,5 ezer forint volt. A nagyobb helyi kínálat miatt önálló, másfél szobás uránvárosi lakást már 60 ezer forinttól találunk Pécsett, aminek az állapota elfogadható, de nem hibátlan - tették hozzá.

A legdrágább kiadó lakást szintén Debrecenben hirdették, februártól májusig még 650 ezer, júniustól azonban már 750 ezer forintért lehetett ingatlant találni ebben a kategóriában. Pécsett a teljes vizsgált időszakban havi 620 ezer forintért lehetett kibérelni a legdrágább lakást, míg Szegeden a luxus-bérlet is keresett volt, hiszen a legmagasabb bérleti díj fokozatosan csökkent februártól májusig 495 ezer forintról 300 ezer forintra, majd júniustól júliusig 330 ezer forintról 320 ezer forintra - áll a közleményben.

.