Az EU ajánlásokat mutatott be az újságírók biztonságos munkavégzése érdekében

MTI

2021.09.17. 08:56

Elő kell mozdítani az egyenlőséget és a befogadást.

Az Európai Bizottság csütörtökön ajánlásokat mutatott be az EU-tagállamok számára az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének fokozása érdekében.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja az ajánlásokat bemutató sajtókonferencián azt mondta: hivatása miatt egyetlen újságíró biztonsága se kerülhet veszélybe. Támogatni és védeni kell őket kell, mivel szerepük elengedhetetlen a demokrácia működéséhez - tette hozzá.

Az újságírók elleni egyre gyakoribb támadásokkal összefüggésben az uniós testület felszólította a tagállamokat, hogy a hatályos nemzeti és európai jogszabályok teljes körű érvényesítésével és az uniós bűnüldöző szervekkel együttműködve alaposan vizsgálják ki az összes ilyen jellegű bűncselekményt, és vonják büntetőeljárás alá az elkövetőket.

A bizottság hangsúlyozza: alapvető fontosságú az is, hogy a média megkülönböztetésmentesen férhessen hozzá információkhoz, ideértve a sajtókonferenciákat és a hatóságok birtokában lévő dokumentumokat is.

A testület továbbá arra ösztönzi a tagállamokat, hogy mozdítsák elő az együttműködést az online platformok és az olyan szervezetek között, amelyek szakértelemmel rendelkeznek az újságírókkal szembeni fenyegetések kezelésében.

Mivel a bizottság szerint a női újságírók több fenyegetésnek vannak kitéve, mint férfi társaik, az ajánlásban azt szorgalmazzák, hogy a tagállamok támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a női újságírók, valamint a kisebbségi csoportokhoz tartozó és az egyenlőségi kérdésekről beszámoló újságírók szerepvállalásának megerősítése.

Ezen felül hangsúlyozzák, hogy a szerkesztőségekben és a médiaágazat egészében egyaránt elő kell mozdítani az egyenlőséget és a befogadást, továbbá elő kell segíteni a kompetenciák és készségek folyamatos fejlesztését az újságírók védelme szempontjából releváns szakmákban.

A tagállamoknak 18 hónappal az ajánlás elfogadását követően jelentést kell benyújtaniuk a bizottsághoz az ajánlás végrehajtása nyomán bevezetett intézkedésekről. A végrehajtáshoz tagállamok uniós finanszírozást is igénybe vehetnek.

Uniós adatok szerint tavaly több mint 900, újságírók elleni támadást jelentetek az uniós tagállamokban.

.