Az otthonteremtési támogatások fűtötték fel az ingatlanpiacot

MTI

2021.09.30. 10:04

Az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatások miatt az ingatlanpiac a vártnál gyorsabban talpra állt.

Az év elején a 2020-as konszolidáció és a koronavírus-járvány hatására a forgalom legfeljebb lassú növekedésére lehetett számítani, azonban elsősorban az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatások miatt az ingatlanpiac a vártnál gyorsabban talpra állt - közölte az idén 10 éves fennállását ünneplő OTP Ingatlanpont szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő cég várakozása szerint az idén az országos lakóingatlan forgalom elérheti a 160 ezret, a tavalyi - a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján becsült - 135 ezer után.  

A közlemény szerint tavaly év elején konszolidáció jellemezte a piacot, ami a hirtelen berobbant járvány, valamint az év végén bejelentett és idén januártól elérhető kormányzati támogatások miatti kivárás hatására forgalomban egyértelmű csökkenésbe, árszínvonalban pedig stagnálásba, néhol enyhe csökkenésbe váltott.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a makrogazdasági folyamatok a pandémia ellenére is stabilak maradtak és az ingatlanpiac mélyrepülésének kibontakozását a kormányzati otthonteremtési támogatások is megakadályozták azáltal, hogy új keresletet generáltak. Az OTP Ingatlanpont szerint elsősorban ennek köszönhetően a forgalom növekedése mellett tavasztól már áremelkedés is megfigyelhető volt a piacon.

Kiemelték, hogy a járvány hatására nem egy, a 2008-ashoz hasonló világméretű gazdasági válság tört ki, hanem elsősorban a vásárlói szokások és preferenciák változása miatti enyhe visszaesés jellemezte az ingatlanpiacot.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta, amíg elérhetőek az állami támogatások, addig szárnyalni fog a piac, és az sem valószínű, hogy a támogatások kifutása után, illetve a hiteltörlesztési moratórium megszűntével mélyrepülés kezdődne. A jövő piaci tendenciáit latolgatva valószínűsíthető az is, hogy az emelkedő infláció miatt az ingatlanbefektetések újabb lendületet kaphatnak - vélte a vezető elemző.

Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője a közlemény szerint arról számolt be, hogy az ingatlanpiachoz hasonlóan szárnyal a hitelpiac is, a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakáshitelezés júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot.

Hozzátette, a lakáshitelezés fellendülésében piaci szinten és az OTP Banknál is jelentős szerepe volt az állami támogatásoknak, 2021 első fél évében csaknem 14 700 családi otthonteremtési kedvezmény igénylését fogadta be az OTP. Államilag támogatott hitelekre közel 12 300 igénylés érkezett az OTP Bankhoz 94 milliárd forint értékben, míg piaci hitelekre több mint 10 500 igénylés 162 milliárd forint értékben.

Az OTP Ingatlanpont az OTP Csoport tagja, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanközvetítő hálózata. 2011-es alapítása óta mára országszerte több mint 80 irodában, több mint 800 szakember segíti az ingatlanok értékesítését.

.