Még mindig lehet igényelni a 219 ezer forintos egyszeri támogatást

MTI

2021.09.06. 13:02

Mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 17 milliárd forint értékben.

Több mint két hónapja igényelhetnek 219 ezer forintos egyszeri támogatást az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Bodó Sándor, a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette: mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 17 milliárd forint értékben. Csaknem 70 ezer önfoglalkoztató számára a kedvező döntések is megszülettek, a nekik kifizetett összeg elérte a 15 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak - emlékeztet az ITM.

A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek, üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás tevékenységet végzők és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül 29 ezren foglalkoznak szépségápolással. Az igényléseket a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira, a bírálatok és kifizetések zökkenőmentesek. A támogatási programmal kapcsolatos részletek a munka.hu oldalon olvashatók.

Bodó Sándor hozzátette: "a munkaalapú gazdaság kiépítésében 2010 után elért eredmények válságállónak bizonyultak. A hazai foglalkoztatás jobb formában van, mint a vírusválság előtt volt. Rekordmagasságba emelkedett a munkavállalók száma, már több mint 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon" - idézte az államtitkárt az ITM közleménye.

.