Egy oldal, ami segít a pályaválasztásban a diákoknak és a szülőknek

alon.hu

2021.10.09. 18:01

A pályaorientációs vizsgálatot még online elvégezheti.

Pályaorientációs programot fejlesztettek a diákoknak, de segítség lehet a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt.

Az alkalmazás önismeretre alapozó kérdéseivel, a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai készségeket vizsgáló feladataival a 7-8., illetve a 10-12. évfolyamos tanulók megtalálhatják az érdeklődésüknek, kompetenciáiknak leginkább megfelelő pályákat, továbbtanulási lehetőségeket.

2021. október 11-ig még van egy kis idő arra, hogy tájékozodjanak a pom.oktatas.hu honlapon. Az oldalon többek között mintegy 300 foglalkozás között  böngészhetnek. Megtekinthetik az adott pálya főbb jellemzőit, a műveléséhez szükséges kompetenciákat és a szükséges képzési szintet, továbbá megtalálhatóak a képzőhelyek is. 

A kitöltők visszajelzést kapnak arról is, hogy tipikusan milyen pályákon, továbbtanulási területeken tudják felhasználni és továbbfejleszteni az erősségeiket. 
A mérőeszköz rámutat arra, milyen szempontokat szükséges mérlegelni a továbbtanulási irány kiválasztása során, valamint fontos információt közvetít a pályák és a képzések világáról például, milyen érdeklődés, készségek és tulajdonságok fontosak az adott területen.

A kérdőívben szereplő mondatok egy-egy érdeklődési sajátosságra, kompetenciára, illetve egy vagy több továbbtanulási irányra (szakképzési ágazatra, illetve gimnáziumra) vonatkoznak, de nem képesek lefedni a döntés valamennyi fontos elemét úgy, mint például a családi hagyományokat illetve a személyes célokat. Továbbá azokat a tényezőket sem, amelyeket ilyen módon nem lehet felmérni, úgy, mint a rugalmasság vagy az én-hatékonyság. 

A kérdéssor 87 kérdést tartalmaz, amelynek kitöltésére 45 perc áll rendelkezésre.
Bővebb információk olvashatók az oktatas.hu és a pom.oktatas.hu weboldalon olvashatóak.

.