Hamarosan itt az óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a téli időszámítás

Óraátállítás

alonmedia.hu

2021.10.25. 00:07

Lehet, hogy az utolsó? Itt a válasz.

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A szabály az, hogy a nyári időszámítás kezdete mindig március utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó vasárnapja.

Így az idén:

2021. október 31-én vasárnap, hajnali 3 órakor kell 2 órára visszaállítani az órákat.

Ekkor kapjuk vissza az „elveszett” 1 órát.

Az Európai Parlament már korábban, a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra - állt a parlamenti állásfoglalásban. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhetett volna meg. 

Az Európai Parlament tehát támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot és a kezdő dátumot 2021-ben határozta meg.

 

Úgy tudjuk, hogy a magyar kormány egyelőre nem foglalkozott azzal, hogy a közép-európai időzónát (CET, téli) vagy a kelet-európai időzónát (EET, nyári) választja Magyarország.   

Gulyás Gergely a 2021. február 25-i kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy Magyarország szerint a nyári időszámítás a jobb; de az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, és ahhoz tudna igazodni az ország.

 

A járvány miatt az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a szükséges egyeztetéseket, megállapodásokat még nem készítette el, és 2021 első félévében napirendi javaslat sem volt a témában, ezért valószínű, hogy

2021 őszén minden EU-tagország visszatér a téli időszámításra, és majd csak később, 2022-ben lesz az utolsó kötelező óraátállítás

- olvasható a wikipedia.org oldalán.

 

A nyári-téli óraátállítás háttere még, hogy az Európai Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását.

A Bizottság az ezt követő konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A Bizottság javaslatot nyújtott be, amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

 

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. Magyarországon 1980-ban vezették be újra, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött!

 

.