Hirdetés

Nyugdíjprémium-kifizetést, adóvisszatérítést és sokaknak béremelést ígér a kormányfő
pixabay.com

Nyugdíjprémium-kifizetést, adóvisszatérítést és sokaknak béremelést ígér a kormányfő

alon.hu

2021.10.09. 04:47

Továbbá egymillió fiatalnak nem kell szja-t fizetnie. További részletek.

Hirdetés

Ki kell tartani a rezsicsökkentés mellett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő rámutatott: számos európai országban alakult ki rezsiválság.

Kifejtette: a rezsi rendkívül érzékeny dolog az olyan országoknak, mint Magyarország, "a magyar családokat a rezsiár meg tudja gyötörni"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság képes volt arra, hogy elérje a járvány előtti teljesítményét, és ez egy közös, nagy sikere egész Magyarországnak. Ezért lehetőség nyílik sok olyan lépésre, amelyre eddig nem lehetett gondolni:

nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot adnak, és a családok visszakapják a 2021-ben befizetett adót.

Bejelentette: 2022. január 1-jétől megemelik "az ápolónők bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét hússzal, a szociális világban dolgozókét húsz százalékkal, és a kultúrában dolgozókét is" húsz százalékkal.

A kormányfő közölte: egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie.

Azért is küzdenek, hogy a 13. havi nyugdíj egészét visszaadhassák - mondta. Ennek a feltételei most még nincsenek meg, de ha a következő hónapokban mindenki jól teszi a dolgát az országban, akkor lehetővé válik - fogalmazott.

Megjegyezte: ha pedig a minimálbért valóban fel tudják emelni 200 ezer forintra, "akkor egy szép évet zárhatunk majd".

A miniszterelnök elmondta: a pedagógusoknak igazuk van, mert ők voltak az elsők, akiknél bérrendezést hajtottak végre 2013-2014 körül. Akkor egy nagyarányú emelés történt, de időközben a többi bér emelkedett, infláció is volt, így ők hátrább sorolódtak. Ez nem igazságos, és a pedagógusoknak igazuk van, hogy ők is bérrendezést akarnak - jelentette ki.

Úgy vélte, a következő évben lehetséges egy 10 százalékos emelés, és 2023 januárjában - ha így megy tovább a gazdaság teljesítménye -, lehet nagyobb bérrendezést is csinálni. Most sztrájkra készülődnek a pedagógusok, így tárgyalni fognak egymással és megpróbálnak egy hosszabb távú megállapodást tető alá hozni - közölte.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar gazdaság valóban jó állapotban van, de az államadósság magas, 75 és 80 százalék közötti sávban mozog. "Amikor egy országnak van 75-80 százaléknyi államadóssága, akkor lehet, hogy a gazdaság jól teljesít, de a jég a talpa alatt vékony" - fogalmazott. Hozzátette: "itt nagyon észnél kell lenni, itt egy elhibázott gazdaságpolitikai döntés, egy rossz ütemezés beszakítja alattunk a jeget".

Úgy vélte, muszáj a béremeléseket, a gazdasági teljesítményből fakadó bevételeket úgy felhasználni, hogy közben adósságot is tudjanak csökkenteni, és vissza kell vinni az államadósságot az 50 százalék körüli szintre.

A kormányfő azt mondta: a jövő héten felveszi a koronavírus elleni harmadik védőoltást, és mindenkinek azt tanácsolta, hogy tegyen így. A Covid-19 még fiatal vírus, így senki nem tud semmi biztosat, de már a többedik variáns tombol, és várhatóan lesznek újabbak is - közölte.

Amit azonban minden orvos biztosan mond, hogy az oltás működik, és a harmadik jobb, ha van, mint ha nincs - fejtette ki.

Hozzátette: az őszi időjárás miatt is gyorsabban terjed most a kórokozó.

Megjegyezte: Karikó Katalin "a mi hősünk, és megmentette az emberiség sok millió tagjának az életét". "Lehet, hogy ezért nem jár Nobel-díj", de hősies munkát végzett, és "nagyon büszkék is vagyunk rá" - jelentette ki.

Elmondta: ugyanakkor van egy nemzetközi verseny, ahol fiatal szakmunkások mérik össze az erejüket, és itt a magyar fiatalok taroltak. Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasokon múlik, hanem azon is, hogy lesznek-e világszínvonalú szakmunkásaink - vélte a miniszterelnök.

.