Az idén november 1-je, hétfő mindenszentek - Kedden halottak napja

Halottak napja

alonmedia.hu

2021.10.31. 19:15

Halottak napja - A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek.

Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.

Mindenszentek kötelező ünnep, az egyház előírása szerint ilyenkor a híveknek kötelező szentmisén részt venniük.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel.

III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek ünnepét.

November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep.

November 2-án, halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden elhunytról, különösképpen "a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről".

Az egyház a "testi feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek minden nép a maga hagyományai szerint tesz eleget". Az egyház kezdettől imádkozik az elhunytakért.

Az egyház az ünnepen "bizalommal kér" kegyelmet Istentől az elhunytaknak.

Magyarországon 2000 óta mindenszentek ünnepe munkaszüneti nap.

.