100 ezer forint névértékű arany emlékérmét bocsát ki az MNB

MTI

2021.11.19. 13:02

Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Árpád-házi Szent Erzsébet előtt tisztelegve a Magyar Nemzeti Bank 100 ezer forint névértékű arany emlékérmét és annak kétezer forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki pénteken az Árpád-házi magyar szenteket bemutató sorozat harmadik tagjaként.

Az emlékérme előlapján Árpád-házi Szent Erzsébettől származó idézet olvasható, hátlapjának központi eleme Szent Erzsébet csúcsíves kapuban álló alakja. A tervező Endrődy Zoltán mesterjegye az emlékérme alján helyezkedik el - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

Mindkét emlékérme átmérője 22 milliméter, szélük sima. A 100 ezer forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, a 2000 forintos névértékű színesfém változat 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetből készült.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az Árpád-házi Szent Erzsébet színesfém emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Szent Erzsébet a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, a feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgáló szeretet védőszentje. II. András (1205-1235) magyar király és Merániai Gertrúd leánya, IV. Béla húga, Lajos türingiai tartománygróf hitvese.

Első gyermeke születését követően az árvák számára létesített menedéket, második gyermeke születését követően ispotályt alapított. 1225-ben a nagy éhínség idején a wartburgi éléstár kinyittatásával a szegényeket élelmezte, a rászorulókat ápolta. Férje halálát követően szerény körülmények között élt 1231-ben, 24 éves korában bekövetkezett haláláig. Habár a császár is feleségül kérte, ő mégis a szegények szolgálatát választotta. 1235-ben, halála után 4 évvel IX. Gergely pápa szentté avatta. Ekkor keletkezett legendája az elesettek iránt elkötelezett, a családján túl, a tágabb közösségben is tevékeny asszony, aki példaképként áll a kortársak és az utókor előtt.

Az Árpád-házi magyar szenteket bemutató sorozat első tagja a 2017-ben megjelent Szent Margit, amelyet a 2019-ben kibocsátott Szent Piroska emlékérme követett. Az emlékpénzeket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

.