A budapesti és a vidéki ingatlanok átlagosan ennyiért keltek el a múlt hónapban

MTI

2021.11.22. 09:17

Nagyok a különbségek, de az ingatlanok négyzetméterára között is nagy a szórás.

A fővárosi ingatlanpiaci forgalomban a legfőbb motiváció a befektetési célú vásárlás volt, a tranzakciók csaknem fele ebbe a kategóriába esett, a vevők átlagosan 50 millió forintot fizettek egy adott ingatlanért; a befektetési célú ingatlanvásárlás újbóli erősödését mutatja, hogy a befektetési vásárlások aránya 2020 februárjában volt utoljára ilyen magas - közölte a Duna House az MTI-vel.

Vidéken ezt a motivációt a vevők 26 százaléka nevezte meg, az átlagos vásárlási összeg 22,3 millió forint volt.
 A piac aktivizálódását mutatja, hogy nem csak vevői, de eladói oldalról is komolyan erősödött a befektetéshez kapcsolódó tranzakciók aránya. Budapesten az eladók 41 százaléka értékesíti befektetési célból vásárolt ingatlanát, míg egy évvel korábban ez az arány 4 százalék volt, átlagosan 55,5 millió forint értékben. Vidéken ez az arány a 2020 októberében mért 4 százalékról, 23 százalékra emelkedett idén októberben, az eladásra kínált ingatlanok értékesítésével átlagosan 31,1 millió forinthoz juthatnak a tulajdonosok.

Közölték, októberben a panel lakásokért az ország keleti részén átlagosan 356 ezer forintot, nyugaton 341 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként. Téglalakásoknál ez az összeg 416 ezer, illetve 421 ezer forint volt. Ezzel szemben a fővárosi panel lakásoknak a budai oldalon az átlagos négyzetméter ára 626 ezer forint, míg Pesten 560 ezer forint volt októberben. A használt tégla lakásoknál ez az összeg 983 ezer, illetve 684 ezer forint volt.      

A Duna House becslése szerint az ősz eleji élénkülés után egy minimális visszaesés volt tapasztalható októberben az ingatlanpiacon. A múlt hónapban 11 526 darab tranzakciót zártak le, ami ugyan elmarad szeptemberhez (11 807) és az előző évek azonos időszaki adataihoz képest, de a nyári hónapokhoz viszonyítva még mindig 3 százalékos növekedést mutat.

A lakáscélú jelzálogpiac volumene is visszacsökkent májusi szintre. A Duna House becslése alapján októberben 107 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Ez ugyan mérséklődést mutat az előző hónapok rekordadataihoz képest, de a tavalyi év azonos időszakához képest 31 százalékkal magasabb értéket jelez előre. A Magyar Nemzeti Bank január-szeptemberi tényadatai és a Duna House múlt havi becslése alapján több mint 1000 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon ez idáig - olvasható a Duna House közleményében.

.