Hirdetés

Erzsébet-napi időjárási megfigyelések - Már azt is tudhatjuk, lesz-e hó karácsonykor
pixabay.com

Erzsébet-napi időjárási megfigyelések - Már azt is tudhatjuk, lesz-e hó karácsonykor

alonmedia.hu

2021.11.19. 19:47

Erzsébet és Katalin és András-naphoz több népszokás, sőt időjóslás is kapcsolódik.

Hirdetés

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás-előrejelzést illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre és abból különböző következtetéseket, összefüggéseket vontak le.

Íme, néhány népi megfigyelés a novemberi névnapokkal és az időjárással, a csapadékkal, hóval, a faggyal, téllel kapcsolatban.

November 19-e, Erzsébet napja

A népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik, akkor enyhe tél lesz. Bár azt is szokták mondani, hogy „Erzsébet megrázza pendelyét”, azaz Erzsébet napján leesik az első hó. Sok helyen azt tartják, amilyen az Erzsébet (mármint az időjárás), olyan lesz a december. 

November 25-e Katalin napja

November 25-e Katalin napja, így szól a legismertebb mondás: Ha Katalin kopog, karácsony locsog, vagy fordítva, azaz Katalin locsog, karácsony kopog.

A népi megfigyelés szerint ha Katalinkor fagyos az időjárás, karácsonykor esni fog, ill. fordítva, ha Katalinkor esik valamilyen halmazállapotú csapadék, nagy valószínűséggel karácsonykor fagyra számíthatunk.
Katalinkor a januári időjárásra is tudunk következtetni. Katalin megmutatja január időjárását.

November 30-a András-napja 

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés szerint, ha ekkor esik az eső vagy a hó, úgy közel 40 napig csapadékos lesz az idő. Ha András-napján fagy, akkor a karácsony, esős lesz.

András naphoz több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik. Az e naphoz legközelebb eső vasárnap, már az advent, a karácsonyra való felkészülés kezdete.

Régen András-napján kezdődtek a disznóölések. E naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt egy ház, ahol disznó sivítása verte fel a csendet.

Ugyancsak András-napján a lányok arra voltak kíváncsiak, ki lesz jövendőbelijük, mikor fognak férjhez menni.

Szintén a lányok szokása volt a gombócfőzés András-napján. Kilenc fiúnevet papírszeletekre írtak, összehajtogatva, tésztába gyúrva gombóccá formálták. Forrásban lévő vízbe ejtették azokat, s amelyik legelőször a felszínre jött, azt kikapták, és a néphagyomány szerint olyan nevű fiú lesz a lány jövendőbelije.

.