Két Bács-Kiskun megyei gazdaságban is megjelent a madárinfluenza

MTI

2021.11.17. 18:07

Mindkét esetben a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatták ki.  

Két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál is madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma; az érintett állományokat felszámolják - közölte a Nébih szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a császártöltési, több mint 38 ezer pecsenyekacsa törzsállatot számláló állományban a tojástermelés drasztikusan visszaesett, emellett a takarmány és a vízfogyasztás is lecsökkent. Az állatok bágyadttá váltak és megemelkedett az elhullások száma is. Ezt tapasztalták a 620 egyedből álló hízólúd állományban is egy jászszentlászlói telepen. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a madárinfluenza vírus H5N1 típusának jelenlétét mutatta ki.     

Az állategészségügyi szakemberek a jászszentlászlói állományt már a gyanú alapján felszámolták, a császártöltési állományé folyamatban van. A gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzeteket, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások.     

A kitörésekről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat, továbbá a ma zajló V4+4 országos főállatorvosi találkozó résztvevőit is. A nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih oldalán tájékozódhatnak az érintettek - olvasható a közleményben.     

Mint írják, a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, ezért a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. Az általánosan érvényes előírásokon túl Bognár Lajos országos főállatorvos Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék teljes területére a kötelező zártan tartást is elrendeli.

.