Megvizsgálták, hol a legjobb élni az országban

MTI

2021.11.30. 06:00

Ilyen az országos eredmény született.

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora; az összkép Budapesten a legkedvezőbb, ugyanakkor a bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel - derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából, amelynek összefoglalóját juttatták el az MTI-nek.

A közlemény szerint az elemzők azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai milyen feltételeket biztosítanak az ott lakóknak. Az oktatási, az egészségügyi és kulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe.

A legmagasabb pontszámot Budapest kapta a részmutatók alapján összeállított élhetőségi rangsorban. A főváros számos jellemző esetében az élen áll, így az oktatási, az egészségügyi és a kulturális jellemzők, valamint a vásárlási lehetőségek alapján. Bár megfizethetőségben és a bűnözési mutatóban a járások sorában a mezőny vége felé helyezkedik el, a többi jellemző ellensúlyozza ezeket a hátrányokat.

Az első tízben található még a pilisvörösvári, a móri, a debreceni, a tatai, a bólyi, a budakeszi és a veszprémi járás. Köztük a nagyobb városok környékén alacsonyabbak a megfizethetőségi pontok, míg a kisebb településeknek otthont adó móri, de még inkább a bólyi járás sokkal megfizethetőbb. A munkaerőpiaci feltételek esetében azonban ez utóbbiak csak a középmezőnyhöz tartoznak.

A legmagasabb oktatási mutatóval Budapest rendelkezik, amelyet a győri, a veszprémi, a szombathelyi és a bólyi járás követ az óvodáskorúakra jutó óvodai férőhelyek száma, a 8. osztályosok szövegértési és matematika kompetenciaeredményei, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma alapján. Az országos összehasonlításban a nyugati és a déli területek kapták a magasabb oktatási pontszámokat, míg az észak-keleti területek esetében néhány, elsősorban nagyvárosi térség kivételével alacsonyabbak az értékek.

Az egészségügyi részmutatónál a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát vizsgálták a lakosság arányában. Az élen Budapest végzett, utána a gyulai, a pécsi, a debreceni és a veszprémi járás következik.

A kultúra terén Budapest előnye elvitathatatlan, a második helyezett Debrecen is csak a fővárosi pontok töredékét kapta a könyvtárak, a mozik, a múzeumi kiállítások és kulturális rendezvények számát tekintve. A nyugati területek jobban szerepeltek a kulturális összesítésben, illetve Észak-Magyarország esetében is megfigyelhető egy kiemelkedőbb eredményeket elérő térség, míg a dél-keleti járások néhány kivételtől eltekintve gyengébb eredményeket tudnak felmutatni.

A bűnözési helyzet a nagyobb városokban volt kedvezőtlenebb a kiemelt bűncselekményeket vizsgálva. A legbiztonságosabb a móri járás, amit a szarvasi, a pilisvörösvári, a gyomaendrődi és a kapuvári követ. Budapest ebben az összesítésben az utolsó előtti. Az átlagnál magasabb az egy főre jutó bűnözési ráta a Balaton déli partjának környékén, valamint Észak-Magyarország több járásában.

 Vásárlási szempontból a legjobb helyzetben a Budapesten élők vannak, akik nagyon sok bolt közül válogathatnak. A fővároshoz képest a többi terület jelentős lemaradást mutat, a második helyezett dunakeszi járás is csak kevesebb, mint 20 pontot kapott a főváros 100 pontjával szemben. A vásárlási lehetőségek terén még az élmezőnyben van a fővárosi agglomerációhoz tartozó érdi, vecsési és szigetszentmiklósi járás.

A munkaerőpiaci lehetőségeknél a járásokat jellemző egy főre jutó nettó jövedelmeket és az álláskeresők arányát vizsgálták az elemzők. Az első helyezett a budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, Budapest, majd Érd és környéke, valamint a pilisvörösvári járás követ. Az első tízben főleg a főváros és az annak környékén található területek végeztek, kivételt csak Győr, valamint Csorna és környéke jelent. Összességében Dél-Nyugat-, Dél-Kelet- illetve Észak-Kelet-Magyarországon jóval kevésbé kedvezőek a munkaerőpiaci feltételek, itt kivételt csak a nagyobb városok környékei jelentenek.

A megfizethetőségnél azt vizsgálták, hogy az ott élők éves jövedelmükből hány négyzetméternyi lakást tudnak megvenni az adott járásban. A legmegfizethetőbbnek a jánoshalmai, a sellyei, a bácsalmási, a putnoki és a pétervásárai járás bizonyult.

A jobb munkaerőpiaci feltételeket biztosító járásokba sokan szeretnének költözni, ami a lakásárak emelkedésének irányába hat, rontva ezzel az otthonok hozzáférhetőségét, a magas bérek ellenére is.

Országosan elmondható, hogy könnyebb lakáshoz jutni a keleti és déli tájakon, mint a főváros környékén, illetve Nyugat-Magyarországon - közölte a Takarék Index.

.