Riasztást adott ki az OMSZ - 90 km/óránál erősebb széllökések is lehetnek

Időjárási hírek

MTI/met.hu

2021.11.04. 12:37

Az ország nagy részére zivatarok miatt figyelmeztetést adtak ki.

Másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megye több járására csütörtök délelőtt. Az érintett területeken a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél - Forrás:met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: frontrendszer hullámzik az ország fölött. Ennek hatására sokfelé, több hullámban várható csapadék: az eső, záporeső mellett előbb a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben, később már a délkeleti tájakon is előfordulhat zivatar, amelyet esetenként (rövidebb idő alatt akár 20 milliméternél is több esővel) intenzív csapadék kísérhet.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Viharos szél

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - eső
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Eső - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt, illetve a várható sok eső miatt az ország nagy részén van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A déli szelet Békés és Csongrád-Csanád megyében a kora délutáni órákig viharos, néhol esetleg erősen viharos lökések is kísérhetik. A délutáni óráktól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Az ország délkeleti kétharmadán éjfélig akár nagy területen is lehullhat több mint 20 milliméternyi csapadék.

Azt írták: péntek hajnalra, reggelre a szélcsendes vidékeken (nagy területen elsősorban az Északi-középhegység térségében, esetleg a Dráva-völgyében) köd képződik, amely helyenként napközben is megmaradhat. A délkeleti, keleti határvidéken pedig péntek éjfélig is sok eső várható.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt mondta: mindenkitől azt kérik figyeljék a meteorológiai szolgálat jelzéseit. Elmondta: már csütörtök délelőtt kaptak riasztásokat Békés és Csongrád-Csanád megyében fakidőlés miatt.

Azt kérik, az érintett területeken ne parkoljanak fa alá, valamint pakolják el azokat a tárgyakat, amelyeket felkaphat a szél - tette hozzá.

.