A zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások a legdrágábbak

MTI

2021.12.14. 11:07

A friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz.

A zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások átlagos négyzetméterára decemberben elérte az 1 millió forintot, az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos, a XVIII. és a XX. kerületben viszont a 700 ezer forint alatti fajlagos árak jellemezték az érintett új lakásokat - közölte saját adatai alapján az Ingatlan.com kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy a zöld otthon programban 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum 70 millió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kilowattóra (kWh) energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.

Az e kategóriába tartozó ingatlanokat a megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták, míg Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen a fajlagos ár nem érte el az 500 ezer forintot.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: a friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz. Arra számít, hogy a zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után a Magyar Nemzeti Bank a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára. Ez pedig az újlakás-kínálat és lakásépítések bővülését is jelentősen elősegítheti - tette hozzá.

.