Felmérték, hol a legjobb élni - Itt az eredmény

MTI

2021.12.21. 08:00

A felmérésben a 20 ezer fősnél népesebb városokat értékelték. Az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi mutatószámokat vette figyelembe.

A budapesti kerületek állnak az élen az idén is az Otthon Centrum élhetőségi rangsorában  -  közölte az MTI-vel az ingatlanközvetítő cég, amely az "életminőség-indikátor" számításakor az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi mutatószámokat vette figyelembe.

A vezető helyeken a főváros I. és V. kerülete, vagyis a  Várnegyed és a Belváros áll. Az első tízben további hat budapesti városrész található, a II., VI., a VII., a IX., a XI. és a XII. kerület, csak két vidéki település jutott be az élmezőnybe. Eger a hatodik, Veszprém a kilencedik helyen áll. A vidéki nagyvárosok általában a középmezőnybe kerültek, egymáshoz közeli értékekkel. Hasonlóképp állnak a fővárosi agglomeráció legélhetőbb települései, Gödöllő és Szentendre is - írták.

A lakásvásárlók a magasabb életminőséget kínáló környezetért hajlandók többet fizetni, ennek következtében az ingatlanárak a jobb körülményeket biztosító városokban magasabbak, és ezekben a városokban a vándorlási mérleg is pozitív. Nem véletlen, hogy az I., a II., az V., és a XII. kerület a legdrágább - írták.

Számos megyeszékhely ugyanakkor alulértékelt a szolgáltatások színvonalához képest, főképp Salgótarján és Szekszárd - írták. Az Otthon Centrum ezt egyebek között a közbiztonsággal vagy a szabadidős lehetőségekkel magyarázza.

A felmérésben a 20 ezer fősnél népesebb városokat értékelték egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népmozgalmi mutatószámokat alapján. Az árak számításánál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) társasházi lakások árait összesítő adatait vették figyelembe.

.