Folyamatosan emelkedik a távhőfelhasználók száma

MTI

2021.12.21. 13:13

Több mint másfél millió ember él távfűtéses lakásban.

Folyamatosan emelkedik a lakossági távhőfelhasználók száma Magyarországon, tavaly csaknem 661 ezer lakossági díjfizetőt tartottak nyilván, míg 2013-ban közel 655 ezret - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványából, amely a magyar távhőszektor 2020. évi működési adatait összegzi.

A MEKH összefoglalója szerint Magyarországon több mint másfél millió ember él távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat.

A hatóság hangsúlyozta: a távhő meghatározó energiaforrás, nemcsak azért, mert kényelmes, biztonságos és versenyképes árú, de a fenntartható környezet egyik kulcstényezője is. A távhőnek azért is kiemelt szerepe van a megújuló energiák térnyerésében és a levegőtisztaság-védelemben, mert a távhőrendszerek szinte bármilyen energiahordozót be tudnak fogadni.

A kiadvány adatai szerint a megtermelt távhő csaknem 70 százalékát földgázból állítják elő, de jelentős még a biomassza, a geotermikus energia és a hulladék termikus hasznosítása is.

.