Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

MTI

2021.12.05. 07:59

Fontos, hogy a régi esközről az adatokat visszavonhatatlanul és biztonságosan tegyük meg.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A közleményben azt írták, a címkén szereplő kóddal az arra létrehozott webes felületen elektronikus adathordozókra - így például mobiltelefonokra és laptopokra - vonatkozó adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése.

Emlékeztettek: az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján az új, tartós adathordozókat vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnák át a vásárló részére. A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról - írták.

Az NMHH fontosnak nevezte, hogy a címkén található kód egyszerhasználatos, egy törlésre jogosít. Az NMHH a kereskedőknek és a fogyasztóknak az nmhh.hu/veglegestorles címen tájékoztató aloldalt hozott létre saját weblapján.

Figyelmeztettek, ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához.

Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak. Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozókon alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen, erre kínál megfelelő megoldást a veglegestorles.hu honlapon elérhető szolgáltatás - olvasható a közleményben.

.