Megújult a pesti Duna-part belvárosi szakasza

MTI

2021.12.11. 13:47

Hétfőtől az autósok kivételével az Országház és a Margit híd közötti alsó rakpartszakasz ismét birtokba vehető.

A végső határidő előtt két héttel befejeződtek az átépítési munkák az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán, hétfőtől gyalogos sétány várja az arra járókat, de a gépjárműforgalom még nem indulhat meg - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A BKK közleménye szerint az említett szakaszon gyalogos sétányt és fasort alakítottak ki az útpálya, valamint a Duna között. Megszűntek a kihasználatlan felületek, zöldebbé vált a partszakasz. A látkép, valamint a világörökségi helyszín nem sérült, sőt az új sétánynak köszönhetően a dunai panorámában gyönyörködhetnek majd az odalátogatók - írták.

Közölték, hétfőtől - a gépjárműforgalmat kivéve - ismét birtokba vehető az Országház és a Margit híd közötti alsó rakpartszakasz.

A pesti alsó rakparton zajló vízvezeték főnyomócsövének cseréje miatt az Eötvös tértől a Margit hídig a gépjárműforgalom elől továbbra is lezárva marad a teljes útszakasz. A mozogni vágyók azonban a Kossuth Lajos téri - József Attila szobor előtti - feljáróig haladhatnak, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak is ezt érdemes igénybe venniük - írták.

A BKK közölte, a felújítás során a Markó utcai felhajtó támfalát áthelyezték, és ennek köszönhetően elkészülhetett az új gyalogos sétány, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal megmaradt.

Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig - a városvezetőség által frissített terveknek köszönhetően - összesen 34 "talajkapcsolatos" fát ültettek. Energiatakarékos fényforrással felszerelt új lámpaoszlopokat helyeztek el, útvíztelenítő rendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába. Továbbá a beruházás keretében új utcabútorokat helyeztek ki.

A pesti Duna-part megújulását és élhetőbbé tételét célzó fővárosi fejlesztés az ENVIRODUNA Kft. lebonyolításában valósult meg - olvasható.

A közleményben kitértek arra is, hogy a víznyomócső-rekonstrukciós munkák után kezdődhet a kivitelezés a RAK-PARK projektben, amely a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg. Cél, hogy növekedjenek a városi parkjellegű zöldfelületek, és közelebb kerüljenek a városlakók a vízparthoz. Az első ütem az id. Antall József rakpart és a Március 15. tér között, a második pedig a Fővám térig valósul meg. Ezeknek a tervezése már folyamatban van - írták.

.