Mi történik Luca-napján? - Luca napi hiedelmek és babonák

December 13-a Luca napja

alonmedia.hu

2021.12.12. 00:09

Luca napján meglehetősen sok hiedelem és babona él a néphagyományban.

December 13-a, Luca napja - A fény napján megtudhatjuk, ki a boszorkány

December 13., Luca napja. A Luca név a „lux lucis”, a fény szóból ered. Ezen a napon mérhetetlenül sok hiedelem és babona él a néphagyományban. Sőt, az elkövetkezendő év időjárására is következtethetünk.

Luca-kalendárium

Ez azt jelenti, hogy Luca-naptól karácsonyig 12 nap van, és ez az időszak jelzi a következő esztendő 12 hónapját. Úgy vélték, ha december 13-án havazott, az a jóslat szerint azt jelentette, hogy az év első hónapja, a január havas lesz. Amilyen a második nap, olyan lesz a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.

Luca-cédula

A Luca-cédula is rendkívül népszerű volt a fiatal leányok körében régen. A jóslás lényege az volt, hogy a lányok 12 cédulára fölírtak különböző fiúneveket. Ezek közül minden nap el kellett dobni egyet anélkül, hogy megnézték volna, milyen név van ráírva, és a – varázslat szerint –, amelyik név megmaradt, úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét.

Lassan készül, mint a Luca széke...

- tartja a mondás. Luca-napján kezdték el készíteni 9 féle (kökény, boróka, jávorfa, körte, som, jegenyefenyő, cser, rózsa és akác) fából a Luca-széket. A hiedelem szerint, december 24-én, az éjféli misén a szék készítője, amennyiben erre a székre ráállt, megláthatta a falu boszorkányait. Hazamenekülni előlük csak mákszórással tudott, mert a monda szerint a boszorkány(ok)nak fel kellett szedegetnie a mákszemeket. Az otthon már biztonságot nyújtott, de a lucaszéket mindenképpen el kellett égetni.

Luca napi babonák

A nők semmiféle munkát sem végezhettek, Luca napját dologtiltó napnak tartották. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott. Vegyük sorra mit tiltottak még, milyen hagyományok kapcsolódnak Luca napjához:

  • Luca-napján régen tilos volt sütni, mert azt tartották tűzvészt okozhat.
  • Luca-napján tilos volt mosni; sőt kölcsönadni is, mert az ekkor készült holmik a boszorkányok kezére kerülhettek.
  • Mivel féltek a boszorkányoktól, ezért elődeink fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, sőt, ők maguk is fokhagymás kenyeret ettek, hogy elriasszák a gonosz szellemeket.
  • Az állatok védelme érdekében az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, és hamut szórtak a kapuk elé, hogy a banyák ne tudják átlépni otthonuk küszöbét.
  • Sokan a seprűket is elzárták ilyenkor, nehogy a boszorkányok ellopják őket, és azon repkedjenek
  • A nap első látogatója alapján megpróbáltak az állatszaporulatra következtetni: ha férfi lépett a házba, akkor bikával, ha pedig nő, akkor a hiedelem szerint üszővel gyarapodott a jószágok állománya.
  • Luca napján ill. éjszakáján amennyiben csillagos volt az ég, jó termést reméltek a következő évben.

Alon.hu összeállítás. Az anyag felhasználása engedélyhez kötött!

.