2022-től ennyi az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka

MTI

2021.12.29. 23:15

2022. január 1-jétől így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj.

Átlátható és országosan egységes rendszert teremt az orvosok és szakdolgozók új ügyeleti díjazása és műszakpótléka - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) szerdán az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az új ügyeleti díjazást objektív szempontok alapján, az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapították meg.

A kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, január elsejével "minden idők legnagyobb mértékű" orvosi béremelése kezdődött el - hangsúlyozták.

Közölték: a háromlépcsős béremelési programnak köszönhetően 2023-ra az orvosok bére átlagosan két és félszeresére emelkedik. 2022-ben - a béremelés második ütemével együtt - az orvosok ügyeleti alapdíjának mértéke óránként bruttó 6000 forintra módosul, erre ráépül a kiegészítő ügyeleti díj, amelynek mértékét az intézményi és szakterületi besorolás határozza meg.

Ennek függvényében az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 forintos alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek, a díjtétel tehát igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez - írták.

2022. január 1-jétől így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj.

A rezidensek ügyeleti díját az ügyeleti díj 70 százalékában állapították meg. Ezen túlmenően a heti pihenőnapon és az ünnepnapokon végzett ügyelet díja 20 százalékkal emelkedik.

Közölték azt is: jövőre - az ügyeleti díjazás rendszerének átalakításával egyidejűleg - a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik.

A 14-22 óra közötti munkavégzés idejére az orvosok illetményükön felül óránként bruttó 3500 forint pótlékban részesülnek, míg 22 óra és reggel 6 óra között bruttó 6000 forintban. A szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.

Az Okfő kiemelte, az ügyeleti díjak és a műszakpótlék emelésével a kormány még nyomatékosabban akarja kifejezni az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók megbecsülését, hiszen helytállásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország eddig sikeresen küzdött meg koronavírus-járvánnyal.

Az ügyeleti díjakra jövőre mintegy 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány.

.