Időjárás vasárnap: Ónos esőre figyelmeztetnek - Csak ez 4 megye ússza meg

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2021.12.26. 01:27

Néhány megye kivételével ónos esőre figyelmeztet az OMSZ. Itt a friss meteorológiai előrejelzés vasárnapra.

A Kárpát-medence térségét is eléri egy hidegfront, amely hullámot vet és vasárnap is felettünk marad, majd este egy tőlünk délnyugatra kialakuló ciklon is megközelít minket.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés vasárnapra - Ónos eső

megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés vasárnapra - Ónos eső - Forrás:met.hu

Vasárnap kora hajnalban a déli országrészben a hőmérséklet fagypont alá csökken, az esőt ónos eső váltja fel. Később a déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin) 5 millimétert meghaladó ónos eső is hullhat.

Vasárnapra az ónos eső veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

Budapestre és Pest megyére valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Zala megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra az ónos eső miatt.

Időjárás-előrejelzés vasárnap délelőttre

Időjárás-előrejelzés vasárnap délelőttre
Időjárás-előrejelzés vasárnap délelőttre - Forrás:met.hu

Több hullámban számíthatunk csapadékra: az eső, záporeső után az éjszaka második felétől vasárnap délutánig a déli országrészben nagy területen van esély jelentősebb mennyiségű, tartós ónos esőre.

Az északnyugati, északi országrészben egyre nagyobb területen havazás, hószállingózás váltja az esőt, a legtöbb hó reggelig az Északi-középhegység tágabb környezetében hullhat, addigra általában meg is szűnik a havazás.

Estétől délnyugat felől újabb vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik.

Az északkeletire, északira forduló szél átmenetileg nagyobb területen lehet élénk, néhol erős.

Időjárás-előrejelzés vasárnap délutánra

Időjárás-előrejelzés vasárnap délutánra
Időjárás-előrejelzés vasárnap délutánra - Forrás:met.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5 és +2 fok között alakul, de a hófedte északkeleti területeken jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +3 fok között valószínű, de a vastag hóval borított északkeleti tájakon akár hidegebb is maradhat az idő.

.