Gazdaságtudományi kar alakul az ELTE-n

MTI

2021.05.31. 18:19

Gazdaságtudományi kar alakul az ELTE-n

Megalakul az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kilencedik kara: a gazdaságtudományi kar.

Az ELTE az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: "az egyetem 386 éves történelmének legújabb jelentős fejlesztéseként" az intézmény szenátusa és 8 jelenlegi kara hétfőn egyhangú határozattal támogatta, hogy a 2017-ben létrejött gazdálkodástudományi intézet augusztus elsejétől gazdaságtudományi karrá alakuljon.

Öt éve az ELTE hallgatóinak még csak mintegy 1 százaléka tanult gazdaságtudományi területen, ez az arány napjainkban már 15 százalék. Megalakult a gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori iskola, és a két nagy magyarországi szakegyetemet is megelőzve itt tanul a legtöbb gazdasági mesterképzési hallgató - tudatták, hozzátéve, alapszakos hallgatóik a kiválósági mutatók alapján - szakterülettől függetlenül - "a hazai élbolyhoz tartoznak".

A közleményben kitértek arra is, hogy a most megalakuló kar az ország 150 kara közül "rögtön a tíz legnagyobb közé tartozik", egyben a legnagyobb mesterképzési központ is Magyarországon.

Ismertették: 1920-ban jött létre az első magyarországi közgazdaság-tudományi kar, a képzés 1934-ben az első magyarországi egyetemi integrációval a Műegyetemre került, majd 1948-ban önállósodott. Az ELTE szenátusa 2017. május 29-i ülésén fogadta el az egyetem gazdaságtudományi oktatási-kutatási fejlesztési tervét, majd megalapította a rektor alá tartozó, kari önállóságú gazdálkodástudományi intézetet. Így négy év leforgása alatt sikerült újra felépíteni a közgazdasági képzést az ELTE-n - fejtették ki.

.