Hamarosan kezdődik a böjti időszak - Mikor van hamvazószerda és nagypéntek 2021-ben

Húsvét

alon.hu

2021.02.13. 14:57

Mikortól kezdődik a 40 napos böjt? Mikor nem szabad húst enni? Választ kap mindenre.

Mikor van húshagyókedd és hamvazószerda? Mikor nem szabad húst enni? Mikor lesz nagypéntek és húsvét 2021-ben? Részletes leírást adunk a közelgő ünnepekről, hogy Ön képben legyen. 

A farsangi időszak 

A farsang, vízkereszttől, (január 6-tól) hamvazószerdáig tart, ami idén február 17-re esik.

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik. Főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett külön mulatságokat tartottak a gyerekeknek. A fiataloknál pedig az ismerkedés időszaka is volt.

A lakodalmakat is főként ilyenkor tartották. Ahol pedig nem volt igazi esküvő, ott "állakodalmat" rendeztek, ami ma már inkább idegenforgalmi látványosság.

A farsang minden évben mozgó dátum. A farsang, vízkereszttől hamvazószerdáig tart

A farsang minden évben mozgó dátum, mely évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, a jelmezes felvonulások időszaka.

A farsang vízkereszttől a - húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart, melynek legkésőbbi időpontja március 10. lehet. A farsang hosszúsága így húsvétvasárnaptól függ. Húsvétvasárnap az idén április 4-e.

 

Torkos csütörtök – 2021. február 11. csütörtök

A régi magyar népszokás szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök (azaz majdnem egy héttel korábban), mivel húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket. A torkos csütörtök, a karnevál, a farsangi főszezon első napja a keresztény világban. Majd az azt követő pénteken – mivel a régi katolikus szabályok szerint minden pénteki napon Jézus halálának emlékére böjtösen étkeztek – visszavettek a tempóból és szombattól kezdve egészen hétfő éjjelig, kedd reggelig tarthatták a mulatságokat.
Majd kedden este – nehogy véletlenül is átlépjék az éjfélt, és így hamvazószerda napján bálozzanak – már nem volt különösebb ünneplés. 

"Farsang farka"

A farsang csúcspontja a "farsang farka", mely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap.

 

Húshagyókedd - 2021. február 16.

A farsang, a tavaszvárás ősi örömünnepe. A farsang német eredetű szó, mely elnevezés a 15. században tűnt fel. A farsangi szokások hazánkban a középkorban honosodtak meg. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti. 

Hamvazószerda - A nagyböjt időszakának kezdete - 2021. február 17.

Húshagyó keddet a hamvazószerda követi. Hamvazószerda 2021-ben február 17-re esik. Minden évben mozgó dátum ez is, a legkésőbbi időpontja március 10-re eshet. Hamvazószerda napja, mindig  az aktuális év húsvétvasárnapjától függ. Húsvéttól kell visszaszámolni  - a vasárnapok kivételével  - a negyven napot, s így állapítható meg a nagyböjt időszakának kezdete, a hamvazószerda.

Nagypéntek

A keresztény felekezetek szerint a húsvét előtti péntek. 2021-ban április 2., ekkor a legszigorúbb a böjt, tilos húst enni.

Húsvét

Az idén húsvétvasárnap április 4., húsvéthétfő pedig április 5.

A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség: 2020. március 20., majd az ezt követő az első holdtölte utáni vasárnap április 4-e. 

.