Igencsak megnőtt az új lakások kínálati ára

MTI

2022.01.22. 07:57

További drágulásra számítanak az újlakás-piacon.

A fővárosban tavaly a negyedik negyedévben a meghirdetett projektekben épülő új lakások átlagos kínálati ára négyzetméterenként 1 millió 288 ezer forint volt, ami 14,5 százalékos növekedés 2020 azonos időszakához képest; a befektetők megjelenése pedig az árak további emelkedését eredményezheti - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése szerint a kerületek között jelentős a szórás, az átlagos fajlagos kínálati ár 776 ezertől 2 millió 200 ezer forintig terjedt.  A legdrágább lakások továbbra is a legfelkapottabb városrészekben épülnek: vezet a XII. kerület 2,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amit az V. kerület (2 millió forint), a II. kerület (1,95 millió forint) követ. A legkedvezőbb árú lakások a külső kerületekben épülnek: a XXIII. kerületben 776 ezertől, a XX. kerületben 800 ezertől, a XIX. kerületben 825 ezer forinttól érhetők el négyzetméterenként.

A közleményben idézték Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta: tavaly az utolsó negyedévben Budapesten 390 beruházás volt folyamatban, amelyekben 29 600 lakás épült, a projektek száma 10,6 százalékkal, a lakásoké 6,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2020 negyedik negyedévében. Az elemző szerint mindez a pandémia okozta sokkal, a beruházók és kivitelezők kivárásával magyarázható. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelentősen nőtt az új projektek és a lakások száma: 46 új projektben 2450 lakás építését jelentették be a a negyedik negyedévben, míg egy évvel korábban 25 projektben 1075 lakásét.

Soóki-Tóth Gábor a közlemény szerint további drágulásra számít az újlakás-piacon, mert úgy véli, hogy az inflációs bizonytalanság hatására, valamint a Zöld Otthon Programnak köszönhetően nagyobb számban jelenhetnek meg a befektetők.

.