Meghatározták a legkisebb béremelés mértékét a MÁV-Volán-csoportnál

MTI

2022.01.18. 04:37

Ennyivel minimum minden dolgónak emelik a bérét.

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál hétfőn a csoport érdekegyeztető tanácsának ülésén - tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A csoport honlapján közzétett közlemény szerint az ülésen a munkáltató és a MÁV-Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapodtak arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos béremelés legkisebb mértéke - a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében - 40 000 forint lesz.

A Volánbusz Zrt. esetében - a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl - a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport.

A bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállaló részesül a 10  százalék alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben, ami mintegy 12 milliárd forint többletet jelent. A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó  vállalati megtakarítások biztosítják - írták.

A közlemény szerint a bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

A tárgyaló felek megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak tavaly teljesültek.

A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást lezártnak tekintik - áll a közleményben.

.