A kisadózási formákhoz kapcsolódó tevékenységeit vizsgálta a számvevőszék

MTI

2022.02.22. 14:57

Lezárult a kata-hoz és a kiva-hoz kapcsolódó tevékenységek vizsgálata.

A kedvező kisadózási formák egyre népszerűbbek, a költségvetés ebből származó bevételei pedig százmilliárdos nagyságrendűre nőttek; az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésével hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) e területen is szabályozott, a törvényi előírásokat követő helyzetet tartson fenn - közölte a számvevőszék kedden.

Az ÁSZ felidézte: az Országgyűlés a kis- és közepes vállalkozások adózási feltételeinek javítása, egyszerűsítése érdekében 2012-ben két gyökeresen új és egyszerű, az érintettek által választható adónemet vezetett be, a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva).

A kisadók a bevezetésük óta egyre szélesebb körben váltak elérhetővé és egyre többen választották a két adónemet, emiatt a központi költségvetés ezekből származó bevételei folyamatosan nőttek, 2020-ban 242 milliárd forintot tettek ki.

A számvevőszék a most lezárult ellenőrzése keretében megállapította, hogy az adóhatóság kata-hoz és a kiva-hoz kapcsolódó tevékenységeinek szabályozottsága megfelelően követte a törvényi előírások változásait.

A NAV szabályszerűen járt el a kisadózók adóellenőrzései, valamint a hátralékok kezelése során. A területnek mind a törvényi környezet által meghatározott szabályozottsága, mind a szabályozottságnak megfelelő alapvető eljárásrendje kielégítő.

Az ellenőrzés ugyanakkor hiányosságokat állapított meg olyan speciális részterületeken, mint a bírósági megkeresések alapján intézett vagyonelkobzásokhoz kapcsolódó feladatokra vonatkozó belső szabályozás kialakítása, a kisadózók panaszairól nyilvántartás vezetése, valamint a vagyonelkobzások végrehajtása. Az ÁSZ közölte: a NAV intézkedési tervet készítve gondoskodik a megfelelő javításról.

.