Hat időszaki kiállítás a Ludwig Múzeum idei programtervében

MTI

2022.02.08. 23:35

Hat új időszaki kiállítás szerepel a Ludwig Múzeum idei programjában.

Hat új időszaki kiállítás szerepel a Ludwig Múzeum idei programjában, amelyet a reziliencia (rugalmas alkalmazkodás a környezeti feltételekhez) témaköre mentén hirdettek meg.

A járványhelyzet miatt csonka tavalyi évben is csaknem 46 ezer látogatót fogadott a Ludwig Múzeum, amely 2021-ben nyolc időszaki tárlattal jelentkezett, míg külföldön hat kiállítással volt jelen - idézte fel az intézmény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató.

Készman József, a kiállítási és gyűjteményi főosztály vezetője hozzátette: a 2021-es év kiállításait a fenntarthatóság hívószava mentén rendezték meg, idén pedig átfogó szemléleti keretként a reziliencia fogalmát és gyakorlatát állítják a középpontba. A 2022-es kiállítások így olyan altémákat jelenítenek meg, amelyek a kortárs életvilágot kiterjesztett jelenként értelmezik - közölte.

Február 26-ig még látható a hatvanas évek magyar neoavantgárd képzőművészetének egyik kiemelkedő képviselője, Frey Krisztián életművét feldolgozó, (script:abstract) - Frey úr ír című tárlat, majd márciustól a Ludwig Múzeum új szerzeményeiből nyílik kiállítás Helyiérték címmel.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében rendezik meg áprilistól a Kiterjesztett jelen című kiállítást, amely a mára mind globális, mind személyes szinten megtapasztalható, állandósult átmenetiség kérdését járja körül. A kiállított művek a jelen pillanatának megragadásával és totálissá tételével mutatnak fel lehetséges alternatívákat a folyton újraíródó mindennapok tükrében - mondta el Készman József.

Mint hozzáfűzte, a május közepén nyíló, Előhívás című csoportos nemzetközi kiállítás gondolati fókuszában a traumák vizuális bemutatásának és feldolgozásának kérdése áll. A kiállítás azt vizsgálja, hogy az utóbbi két évtizedben hogyan változott meg a művész szerepe, milyen új megközelítési módok és szempontok merültek fel a traumafeldolgozás területén.

A technológiai fejlődés mindennapi életre gyakorolt hatásait kutatja ősszel a "Nem vagyok robot" - A szingularitás határain című tárlat. Vajon mikor következik be a technológiai szingularitás eljövetele? Egyáltalán észreveszi-e majd az emberiség, ha a technológiai és társadalmi változások kontrollja már kicsúszott a kezéből? - teszi fel a kérdést a kiállítás.

Kisebb világok címmel egy sajátos műfaj, a dioráma kortárs képzőművészetben elfoglalt helyét járja körül a Ludwig Múzeum október közepén nyíló tárlata, majd decemberben Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása nyílik meg.
    Boros Géza, a Ludwig Múzeum Velencei Biennále Irodájának vezetője hozzátette: Keresztes Zsófia projektje az április végén kezdődő 59. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása lesz, amelyet a biennále zárása után mutatnak be - a hagyományoknak megfelelve - Budapesten is.

Fabényi Julia elmondása szerint 2021-ben 41 műtárgy került a gyűjteménybe (ezek közül 32 ajándékként), mások mellett Tót Endre, Hencze Tamás, Puklus Péter, Csernik Attila és Petra Maitz munkái.

Rövidesen megnyílik a múzeumban a Metropolitan Egyetemmel együttműködésben kialakított családi közösségi tér, de a Ludwig számos digitális fejlesztéssel: többek között mobiltelefonról is elérhető szolgáltatásokkal, virtuális tárlatvezetésekkel, audioguide-okkal is készül.

Vigyázat, művészet! címmel szabadegyetem, Itt és most címmel pedig webinar indul, a  honlapon pedig számos egyéb offline és online programra is jelentkezhetnek a látogatók - mondta el Fabényi Julia.

.