Négy megyében tűzgyújtási tilalom van

MTI

2022.02.17. 20:01

A következő 72 órában nincs esélye érdemi csapadéknak.

A csapadékszegény időjárás miatt 2022. február 17-étől tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben, emellett fenntartják a korábban elrendelt tilalmat Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, az elmúlt időszakban a sok éves átlaghoz képest kevesebb csapadék hullott. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza - elszáradt tavalyi gyep, avar - nedvességtartalmát a szeles, napos időjárás tovább csökkentette, emiatt  több megyében megemelkedett a tűzesetek száma.

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő 72 órában sincs esélye érdemi csapadéknak, valamint az érintett megyék termőhelyi és állományviszonyai kedveznek a nagyterületű erdő- és vegetációtüzek kialakulásának - indokolták a tilalmat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu  vagy a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni - közölte a Nébih.

.