Ön is szavazhat, milyen emlékérmét bocsásson ki jövőre az MNB

MTI

2022.02.24. 11:06

Legkésőbb március 9-ig lehet észrevételt vagy javaslatot tenni.

Nyilvános konzultációt indított szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról: az érdeklődők szavazhatnak az MNB honlapján, de további véleményüket és javaslataikat is elküldhetik március 9-ig.

Az MNB szerdai közleménye szerint 2023-ban is kiemelkedő eseményekre, évfordulókra, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet emlékérme-kibocsátási programjával, amellyel hozzá szeretne járulni a méltó megemlékezéshez is.

A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, az MNB ezért a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek részeként várja a hozzászólásokat, valamint szavazatokat a konzultációra bocsátott tematikákban. Az érdeklődők a program tervezett tematikájával kapcsolatban levélben vagy elektronikus levélben legkésőbb március 9-ig tehetnek észrevételt vagy javaslatot.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jegybank több intézmény és szervezet - a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Örökség Intézete, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Magyar Pénzverő Zrt. - véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításakor.

A már beérkezett javaslatok, valamint a korábban megkezdett gyűjtői sorozatok figyelembevételével az MNB 9 fix témát hirdet meg, és további 8-at bocsát közönségszavazásra, melyek közül 4-5 tematikát a szavazás során kialakuló népszerűségi rangsor alapján emel be a programba. Szavazni a mnb.hu oldalán lehet.

Az MNB a végső döntést a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának véglegesítésére, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására. Bővebb információk az mnb.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

.