Így fizessen - Védelmet nyújt az adathalász próbálkozások ellen is

MTI

2022.02.28. 11:59

Elérhetővé tették a felhasználóknak a mobilalkalmazásokat is.

Védelmet nyújt az adathalász próbálkozások ellen, ha a közmű- és energia számlákat csoportos beszedési megbízás útján vagy a szolgáltatói applikációk segítségével egyenlíti ki az ügyfél - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Kiemelték: a csoportos beszedés (CSOB) fizetési mód automatikus és biztonságos, hiszen a beszedés kizárólag kiállított számla ellenében történhet.
A CSOB igénybevételének alapfeltétele, hogy rendelkezzünk lakossági bankszámlával valamely hazai banknál; a beszedés elindításához felhatalmazást kell adni a banknak - emlékeztettek, hozzátéve, hogy a felhatalmazást bármikor vissza lehet vonni.

A csoportos beszedés előnye továbbá, hogy nem kell fejben tartani a fizetési határidőket, nem kell a postán sorban állni vagy az átutalással bajlódni - hangsúlyozták.

Aláhúzták: ha a szolgáltató számlájával nem ért egyet az ügyfél, akkor már a beszedés előtt intézkedhet, és akár le is tilthatja az összeg leemelését.

Arra is kitértek, hogy a villamosenergia- és földgázszolgáltatók, valamint a nagy víziközmű-szolgáltatók elérhetővé tették felhasználóik részére mobilalkalmazásaikat is.

Az applilációk segítségével többek között mérőállást lehet diktálni, meg lehet nézni a korábbi fogyasztási adatokat, át lehet térni az e-számlára, emellett az ügyfél értesülhet például a karbantartási munkálatokról is - hangsúlyozták a közleményben.

.