Ösztöndíjat kapnak a szakképzőbe, technikumba jelentkezők

MTI

2022.02.09. 10:58

Ösztöndíjjal csábítják a szakképzőbe, technikumba jelentkező diákokat.

A szakképzés jó szakmát ad, és korábbi negatív megítélése is megváltozott: mindegyik területen 10-15 százalékkal többen jelentkeznek szakképzőbe, technikumba, és jelentősen nőtt a bejutáshoz szükséges tanulmányi átlag is - közölte a szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pölöskei Gáborné szerint ez annak köszönhető, hogy megújították a módszertant, a tananyagot, rugalmas rendszert alakítottak ki, amely jó, a környezet igényeire reagáló szakmákat ad. A szakképzők és technikumok további előnyei, hogy előbbi esetében egy évig havonta 16 ezer, utóbbi esetében két évig havi 8 ezer forint ösztöndíjat kap a tanuló, az alapképzés alatt megismerheti az ágazat szakmáit, majd ezek alapján választhat szakmát. A duális képzés alatt pedig munkaszerződésben állnak a vállalatokkal, amiért havonta körülbelül 100 ezer forintot kapnak - mondta.

Tudatta azt is: az okleveles technikusi képzés tananyagait "összeegyeztették" a felsőoktatási tananyagokkal, így ha a diák felsőoktatásban szeretne tovább tanulni, 30 egyetemi kreditet kap, amivel akár fél évvel le lehet rövidíteni az egyetemi képzés idejét. Ez szeptembertől negyven iskolában érhető el - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a szakképzésben tanuló, hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű gyerekeknek elérhető az Apáczai-ösztöndíj is.

A szakképzésről bővebb információk az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján, is érhetők el, ahol egy teszt is segít a diákoknak eldönteni, hogy melyik iskolatípusban érdemes továbbtanulniuk - mondta a helyettes államtitkár.

.