Megkezdték a geotermikus fűtési rendszer kialakítását Szegeden

MTI

2022.03.07. 19:57

Évente 6-7 milliárd forintnyi gáz felhasználása spórolható meg ezzel.

Öt városrészben kezdődik el a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Szegeden, a 9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően - amelynek 60 százalékát uniós támogatás fedezi - mintegy felére csökken a távfűtés földgázfelhasználása.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a fejlesztéseket bemutató hétfői rendezvényen hangsúlyozta, soha nem volt ennyire aktuális az importfüggetlen, tiszta energia biztosítása.

A városban 28 ezer lakást és intézmény ellátó távfűtési rendszer működik. Az évente korábban fölhasznált 26-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője. A városban elindult beruházássorozatnak köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása - közölte -, amivel jelenlegi árakon évente 6-7 milliárd forintnyi gáz felhasználása spórolható meg.

Az elmúlt években négy geotermikus rendszer már elkészült, ezek próbaüzeme zajlik, jelenleg az energiaigény 13-14 százalékát biztosítják - tudatta az ügyvezető.

Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője elmondta, az öt új geotermikus rendszer több mint 21 ezer lakás és csaknem kétszáz intézmény fűtési energiaigényét fedezi részben. A geotermikus csatlakozás előtt jelentős beruházásokat kell végrehajtani a fűtőművekben. Az üzembiztonság javítása érdekében pedig összekapcsolják a közel lévő fűtésköröket.

Geotermikus körönként egy kétezer méter körüli talpmélységű termelő és két visszasajtoló kutat fúrnak. Minden rendszerben átlagosan három kilométernyi vezetéket fektetnek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a 95 fokos termálvizet, ahol lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet - ismertette a projekt részleteit.

A geotermikus rendszerek kialakításához kutatás-fejlesztési tevékenység is kapcsolódik - mondta Bozsó Gábor, ezek között említve a literenként négy gramm oldott anyagot tartalmazó termálvíz okozta vízkövesedés megakadályozását.

.