Mikor van az idén a húsvéti ünnep?

Húsvét

alonmedia.hu

2022.03.14. 05:37

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan minden fontos tudnivaló egyben. Mikor van virágvasárnap, nagyhét, nagycsütörtök és nagypéntek.

Már javában tart a böjti időszak, mely az idén március 2-án kezdődött. A negyvennapos böjt húsvétkor ér véget, ami az idén április közepén lesz.

 

Húsvéti ünnep április 17-18.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, melynek során Jézus Krisztusnak, Isten fiának a haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. A dátumát tekintve mozgó ünnep, minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget (március 20-21.) követő holdtölte (az idén április 16.) utáni első vasárnapra, vagyis az idén mindenképpen március 22-e utáni időpontra esik. Az időpontját, még 325-ben, a niceai zsinaton deklaráltak. Az ünnepkör a hamvazószerdával indul, ami hagyományosan szigorú böjti nap.

Húsvét vasárnapján (április 17.) Jézus feltámadásáról vigadozva emlékeznek meg a keresztények.

Milyen fontos események előzik meg a húsvétot és hogy kapcsolódnak egymáshoz?

 

A tavasz kezdete

A tavasz napéjegyenlőség 2022-ben március 20., vasárnap.

 

Virágvasárnap – 2022. április 10.

A húsvétot megelőző vasárnap a virágvasárnap. Ekkor a templomokban Jézus Jeruzsálembe való bevonulását megidézendő barkát – eredetileg, a VII. századtól pálmát – szentelnek, aminek a hamujával aztán a következő év hamvazószerdáján hamvazkodnak. Ez a szimbolika is az ünnep állandóságát, az évek egymásra épülését és folytonosságát mutatja.

 

Nagyhét - Virágvasárnaptól húsvétig

Ezután következik a virágvasárnaptól húsvétig tartó nagyhét, aminek jeles ünnepnapjai nagycsütörtöktől kezdve indulnak. Ez az a nap, amelyen az utolsó vacsorát, valamint Jézus elfogását idézzük fel. Az utolsó vacsora emlékére végzik ezen a napon a lábmosás szertartását, amikor a pap megmossa 12 ember lábát, ahogyan Jézus tette a tanítványaival.

Ettől a naptól (egészen nagyszombatig) megszűnik a harangszó.

 

Nagycsütörtök

Régebbi hiedelmekhez igazodva a jó termést előidézendő, ilyenkor salátát, spenótot, illetve csalánt főztek. Nagycsütörtököt emiatt sok helyen zöldcsütörtöknek is nevezték.

 

Nagypéntek – 2022. április 15.

Nagypénteken Jézus kereszthalálára és az azt megelőző kínszenvedésére emlékszünk vissza. Így a gyász és a böjtölés első számú napja a nagypéntek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. 

Ezen a napon a protestánsok is böjtölnek.

 

Húsvét - 2022. április 17-18.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

.