Nagyböjt, nagypéntek és húsvét - Itt van minden fontos idei dátum

Húsvét

alonmedia.hu

2022.03.01. 23:37

Mikor nem szabad húst enni? Így kapcsolódnak egymáshoz a hamvazószerda, a torkos csütörtök, a virágvasárnap, a nagypéntek és a húsvét.

Mikor kezdődik a böjti időszak? Mikor van az idén a nagyhét, nagypéntek és húsvét? A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan minden fontos tudnivaló egyben.

Nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt. Hamvazószerda az idén március 2. (szerda) és április 17. húsvétvasárnap.

Íme, vegyük sorra, melyik, mikor van az idén.

Hamvazószerda - 2022. március 2.

Hamvazószerda legkésőbbi dátuma március 10-e lehet, az idén március 2-ra esik. Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos nagyböjti időszak. A 40 napba nem számítanak bele a vasárnapok, ezért kezdődik hamvazószerdával és így jön ki: 6x6 nap+4 nap = 40

Torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, úgy, mint például farsangi fánkot. Pontos dátumáról megoszlanak a vélemények, az egyik változat szerint az eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök, ha eszerint számítjuk, akkor az idén 2022. február 24.

A másik verzió szerint, hamvazószerda utáni csütörtökön tartják, melynek oka a gazdaságosság, ha mégis megmaradtak a húsételek, ne vesszenek kárba. Eszerint számítjuk, akkor az idén március 3.

A tavasz kezdete

A tavasz napéjegyenlőség 2022-ben március 20., vasárnap.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.