Hirdetés

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos - Március 4. az elhízás világnapja
Az elhízottak aránya az EU-tagállamokban (2019) - MTI Fotó

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos - Március 4. az elhízás világnapja

alon

2022.03.03. 18:57

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük 671 millió pedig már elhízottnak számít.

Hirdetés

Világszerte 2,1 milliárd ember túlsúlyos, közülük 671 millió pedig már elhízottnak számít, mivel testtömegindexük 30 vagy annál magasabb. Testsúlyuk nemcsak a közérzetüket befolyásolja, de óriási egészségügyi kockázatot is jelent. Az érintettek ugyanis gyakran szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől és cukorbetegségtől.

Ezzel párhuzamosan még mindig nagyon gyakori az elhízás stigmatizálása: az érintetteket nem tájékoztatják időben a lehetséges kezelésekről, illetve megnehezítik a hozzáférésüket ezekhez. Bár léteznek gyógyszeres kezelések a testsúly csökkentésére, az egészségbiztosítás nem finanszírozza a gyógyszereket, a bariátriai (túlsúlycsökkentő) műtétekhez pedig számtalan szakvélemény kell. A súlyos elhízás esetén hosszú távon a gyomor-bypass a leghatékonyabb megoldás.

A WHO adatai szerint világszerte évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe, ráadásul tapasztalatok szerint az elhízottak esetében sokkal súlyosabb lefolyásúak lehetnek egyes betegségek.

Ezek a felismerések világszerte cselekvésre késztették az országokat: Nagy-Britanniában például különböző programokat indítottak az elhízás csökkentésére a lakosság körében, Olaszországban, Németországban, Portugáliában és Hollandiában pedig törvénybe foglalták, hogy az elhízás betegség és az érintetteknek joga van a kezeléshez.

Elhízottak és túlsúlyosan aránya Magyarországon - MTI Fotó

 

.