Senkinek sem kell a Sberbank

MTI

2022.03.03. 15:26

Az MNB sikertelenül próbálta értékesíteni a pénzintézetet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt napokban jelentős erőfeszítéseket tett a hosszú távú megoldás érdekében, nevezetesen a hazai Sberbank értékesítésére is, amely azonban nem járt sikerrel - közölte csütörtökön a jegybank. Az MNB csütörtöki közleménye emlékeztett az Európai Unió szanálási szervezetének kedd esti bejelentésére, amely megtiltotta az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának további működését. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben rendelte el az (MNB) a Sberbank Magyarország Zrt.  végelszámolását.

A magyarországi Sberbank - méretét tekintve kisbankként és az egyetlen hazai orosz hátterű pénzügyi intézményként - a háborús válságot megelőzően megbízhatóan és az MNB által folyamatosan ellenőrzött módon működött - jelezte az MNB. A háborús konfliktus hatására azonban a nemzetközi gazdaság és bankrendszer elfordult az orosz Sberbanktól és csoportjától. Nem itthoni, hanem külső, nemzetközi okokról van tehát szó - szögezte le az MNB, és hangsúlyozta: a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

A jegybank felhívta a figyelmet arra is, hogy a sberbankos számlákról már semmilyen utalás, közüzemi díjak fizetése sem indítható, és azt javasolja, hogy az érintettek lépjenek kapcsolatba szolgáltatóikkal. Miután az MNB visszavonta a bank engedélyét, a korábbi számlákhoz minden hozzáférés megszűnt, így a bankkártyák sem használhatók készpénzfelvételre az ATM-ekből. Az MNB azt is javasolja, hogy akinek sberbankos számlára utalták a munkabérét, az kérje más banknál vezetett számlára az utalást.

Ugyanez lehet a megoldás családtámogatás, illetve nyugdíj folyósításával kapcsolatban is. A Magyar Államkincstár honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága márciustól a nyugdíjakat és más nyugdíjszerű egyéb rendszeres pénzellátásokat nem utalja a Sberbank Magyarország Zrt. által vezetett  számlára. Az ellátások utalása postai úton a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által nyilvántartott címre történik. Akiknek ez megfelelő, azoknak további intézkedést nem kell tenniük, aki viszont az ellátásának utalását másképp kéri, vagyis új számlaszámra, illetve folyósítási címre, akkor a bejelentésre postai úton, elektronikusan, vagy személyesen sort kell kerítenie.    

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétesenként egy bankra, így a Sberbankra vonatkozóan is maximum 100 ezer eurónak megfelelő, 38 millió 47 ezer forint összegig fizet. Ha egy ügyfélnek több betétje van a Sberbanknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, és együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki, amelybe beleértendő nemcsak a tőke összege hanem a felhalmozott kamat is. Az OBA 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítási összeget. A kártalanítás a banktól kapott ügyfélinformációk alapján automatikus, azt nem kell az ügyfeleknek kérelmezniük az OBA-nál.

Az MNB tájékoztatása kitér arra is, hogy az évi 500 ezer eurónál (190 millió forint) kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Az egyéb önkormányzatok, illetve az OBA-kifizetési limit feletti követelések esetében a végelszámolás során felosztható vagyont kapják meg az érintettek. Az  OBA védelme kiterjed a folyósított, de még fel nem használt hitel összegére is, amennyiben az ügyfél számlájára történt annak folyósítása.

A Sberbanknál lévő hitelek törlesztőrészleteit az adósok szerződésszerű teljesítési kötelezettsége szerint szükséges megfizetni. Az adósok kötelezettségeit az MNB rendelkezései nem érintik. A végelszámolás után egy másik pénzintézet veszi majd át a hitelállományt, a későbbi teendőkről értesíteni fogják a Sberbank adósait.

A Sberbank végelszámolására kijelölt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.(PSFN) honlapján olvasható tájékoztatás szerint a hitelszerződés a végelszámolás elrendelésével nem szűnik meg, az változatlan tartalommal marad hatályban. A továbbiakban is a hitelszerződés rendelkezései szerint szükséges eljárni, így a szerződés szerint fizetendő esedékes törlesztőrészletet a Sberbank végelszámolója fogadja.

A PSFN eligazít arról is, hogy az OBA-kártalanítás összegét meghaladó összegre vonatkozóan az érintetteknek hitelezői igényt kell benyújtaniuk a Sberbank végelszámolási eljárásában a Sberbank végelszámolójának, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-nek (PSFN Kft.) címezve. A hitelezői igények benyújtásának módjáról, formájáról külön tájékoztatást nyújt a végelszámoló.

.