100 milliárd forinttal támogat a kormány külhoni magyar szervezeteket

MTI

2022.04.28. 12:06

Hatszoros volt a túljelentkezés a kétmilliárdos Nemzeti Újrakezdés Programra is.

Hatszoros volt a túljelentkezés a Nemzeti Újrakezdés Programra, amelynek két pályázati kiírásában kétmilliárd forintos támogatást nyertek el külhoni magyar szervezetek - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Potápi Árpád János azt mondta: a pályázatok nagyobb részét fejlesztésekre, korszerűsítésre, eszközbeszerzésre, a szervezetek működtetésére, kisebb részét különböző programok megrendezésére fordítják.

A Kárpátaljára fordított kerettel, mintegy 70 millió forinttal az ottani karitatív szervezeteket támogatják, ezzel biztosítva a háború elől oda menekülők ellátását - tudatta.

Hozzátette: ha lehetséges, idén újra kiírják a pályázatot azoknak, akik idén túljelentkezés miatt nem kaptak támogatást.

A kormány 2011 óta különböző pályázatokkal támogatja a külhoni magyar szervezetek munkáját, és a gazdasági pályázatokon, programokon kívül évente körülbelül 100 milliárd forintos forrással segíti a külhoni magyarságot - emelte ki, hangsúlyozva: a kormány támogatása nélkül nem működne a 250, diaszpórában működő hétvégi magyar iskola, és a Kárpátaljára menekülteket sem tudnák elszállásolni, étkeztetni.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a külhoni magyarok 2014 óta vehetnek részt a választáson. Idén 318 083-an szavaztak a határon túlról, ennyi levélszavazat még sosem gyűlt össze - tudatta Potápi Árpád János, aki köszönetet mondott a külhoni szavazóknak a részvételükért.

.