Hirdetés

Húsvét - Minden, amit a húsvéti ünnepről tudni kell
pixabay

Húsvét - Minden, amit a húsvéti ünnepről tudni kell

alon.hu

2022.04.15. 16:07

Miért van mindig máskor a húsvéti ünnep? Időjárási jóslatok nagypéntekre.

Hirdetés

A húsvét a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik. 

Itt vannak a legfontosabb 2022. évi időpontok: nagyhét, nagypéntek, húsvét, húsvéthétfő.

A mindenkori húsvét időpontja a Holdtól függ: húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget - azaz március 21-ét, vagy 22-ét - követő első holdtölte utáni első vasárnap.

A húsvét legkorábbi időpontja március 22-e, a legkésőbbi pedig április 25-e lehet.

Nagyböjt, virágvasárnap, nagyhét - Nagypénteki ételek

Bár a nagyböjt negyven napig tart, de a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni. A közel hathetes időszak virágvasárnappal - a húsvétot megelőző vasárnappal - zárul. Megkezdődik a húsvéti ünnep előtti nagyhét.

Nagypéntek: A keresztény felekezetek szerint a húsvét előtti péntek. Magyarországon munkaszüneti nap.
Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kereszthaláláról. Nagypénteken tilos húst enni. Az étkezés ezen a napon legyen egyszerű és szegényes. 
Az ilyenkor szokásos étrend az ecetes-hagymás hal, a rántott leves, rántott hal valamilyen húsmentes tészta (pl. krumplis tészta, túrós palacsinta) esetleg valamilyen tojásos (pl. tojásos nokedli), tejes étel (pl. rizsfelfújt). A nagyon szigorú böjt semmilyen állati eredetű élelmiszert nem engedélyez, így nemcsak a hús, de például a tojás és a tejtermékek és tiltólistára kerültek.
Tipikus böjti, nagypénteki ebéd a bableves és mákos tészta.

Nagypéntek és az időjárás kapcsolta

Időjárással kapcsolatos jóslások is kapcsolódnak ehhez a naphoz.
Eső esetén jó tavaszt jósolnak, de ha nagypénteken szép az idő, akkor rossz termés várható. A víz különösen jelentős volt ezen a napon, tisztító erővel bírt. Úgy tartják, aki nagypénteken napfelkelte előtt megfürdik, azon nem fog a betegség. Ezt a mosdást nemcsak betegség ellen tartották jónak, hanem szépségvarázslónak is.

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.  

Húsvét

A húsvét a keresztények legnagyobb és legfontosabb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. A 40 napig tartó böjt (nagyböjt) húsvétkor ér véget, azaz a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is.

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.
A húsvét mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik.

Pünkösd

A pünkösd szintén mozgó ünnep, mint húsvét napja.
A pünkösdi ünnep, húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.

.