Húsvéti receptek: Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? Íme, három egyszerű, de különleges húsvéti recept

Húsvéti receptek

alon.hu

2022.04.09. 19:03

 

Illatos, sült lazac burgonyapürével

Hozzávalók 4 adaghoz

Hozzávalók a lazachoz:

  • 600 g lazacfilé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
  • 1 db zöld citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 evőkanál kukoricaliszt
  • 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)

Hozzávalók a burgonyapüréhez:

  • 700 g burgonya
  • 5 dkg teavaj
  • 100 ml tejszín (vagy tej)
  • só, bors ízlés szerint

Előkészítés (előző nap):

  • A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
  • Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
  • Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap:

  • Kezdjük a burgonyával.
  • Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
  • Sós vízben főzzük puhára.
  • Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejszínt (vagy tejet), a vajat és ha szükséges sót és borsot.
  • Közben készüljünk elő a lazacsütéshez:
  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A kukoricalisztbe keverjük bele a szezámmagot. A lazacfiléket tegyük bele, a bőrös felét nem szükséges. Ha felmelegedett az olíva, tegyük bele a lazacszeleteket a húsos (kukoricalisztes) felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk a bőrös felére és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap.
  • Ízlésesen burgonyapürével tálaljuk.

 

Tepsiben sült, sajtos hal

Hozzávalók:

  • 75 dkg filézett hal
  • 20 dkg ementáli vagy trappista sajt
  • 2-3 evőkanál olívaolaj vagy vaj (a sütőedény kikenéséhez szüks
  • 1 nagy pohár tejföl (330 g)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • őrölt kapor
  • só, őrölt fehérbors

Elkészítés:

  • A halakat készítsük elő. Mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, kis őrölt kaporral. Egy jénai tálat kenjünk ki zsiradékkal és helyezzük bele a filézett halat. 
  • Keverjük össze a tejfölt, a tojással, a liszttel, a zúzott fokhagymával.
  • Öntsük a halra, ízlés szerint még borsozzuk, sózzuk. 
  • Helyezzük a sütőbe.
  • Amikor a hal már puha, vegyük ki, szórjunk a sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe, amíg egy picit meg nem pirul.
  • Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.
.