Húsvéti receptek: Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? Íme, három egyszerű, de különleges húsvéti recept
Húsvéti receptek
Illatos, sült lazac burgonyapürével
Hozzávalók 4 adaghoz
Hozzávalók a lazachoz:
- 600 g lazacfilé
- 1 evőkanál szójaszósz
- só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
- 1 db zöld citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 evőkanál kukoricaliszt
- 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)
Hozzávalók a burgonyapüréhez:
- 700 g burgonya
- 5 dkg teavaj
- 100 ml tejszín (vagy tej)
- só, bors ízlés szerint
Előkészítés (előző nap):
- A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
- Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
- Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap:
- Kezdjük a burgonyával.
- Mossuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát.
- Sós vízben főzzük puhára.
- Ha megfőtt szűrjük le és burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük. Tegyük hozzá a tejszínt (vagy tejet), a vajat és ha szükséges sót és borsot.
- Közben készüljünk elő a lazacsütéshez:
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. A kukoricalisztbe keverjük bele a szezámmagot. A lazacfiléket tegyük bele, a bőrös felét nem szükséges. Ha felmelegedett az olíva, tegyük bele a lazacszeleteket a húsos (kukoricalisztes) felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk a bőrös felére és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap.
- Ízlésesen burgonyapürével tálaljuk.
Tepsiben sült, sajtos hal
Hozzávalók:
- 75 dkg filézett hal
- 20 dkg ementáli vagy trappista sajt
- 2-3 evőkanál olívaolaj vagy vaj (a sütőedény kikenéséhez szüks
- 1 nagy pohár tejföl (330 g)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- őrölt kapor
- só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
- A halakat készítsük elő. Mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk le róla a nedvességet.
- Fűszerezzük sóval, borssal, kis őrölt kaporral. Egy jénai tálat kenjünk ki zsiradékkal és helyezzük bele a filézett halat.
- Keverjük össze a tejfölt, a tojással, a liszttel, a zúzott fokhagymával.
- Öntsük a halra, ízlés szerint még borsozzuk, sózzuk.
- Helyezzük a sütőbe.
- Amikor a hal már puha, vegyük ki, szórjunk a sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe, amíg egy picit meg nem pirul.
- Rizzsel, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk.
.