Így lesz igazán ízletes és zamatos a húsvéti sonka

Húsvét

alon.hu

2022.04.14. 23:00

A húsvéti sonka főzése és az előkészületek lépésről lépésre.

A húsvéti sonka vasárnap reggel kerül az ünnepi asztalra. Addig még akad egy-két feladat, hogy a sonkánk igazán ízletes, zamatos legyen húsvétvasárnap reggelén.

A húsvét szó magyar neve telitalálat, hiszen azt jelenti, hogy a negyven napos böjt után húst vételezünk” magunkhoz. A húsvéti sonkát a böjt után, vagyis szombaton már el lehet készíteni, hogy vasárnap reggel fogyasztani tudjuk.

Húsvéti sonka főzése, lépésről lépésre

Igazából nem igényel különösebben nagy szakácsmesteri tudást a sonka főzése.

  • Ha tartjuk a húsvéti hagyományt, a nyers, füstölt sonkát főzés előtt fél nappal vagy egy éjszakára áztassuk hidegvízbe. Legjobb pénteken este vízbe tenni, hogy másnap megfőzhessük. Az áztatás azért szükséges, hogy ne legyen annyira sós.
  • Másnap - szombaton - az áztatóvizet öntsük le a sonkáról. Tegyük egy nagy fazékba és annyi hideg vizet engedjünk rá, hogy sonkánkat ellepje.
  • Lassú tűzön kezdjük el főzni. Ízesítsük zöldségekkel fehérrépa, sárgarépa, zeller, hagyma, fokhagyma továbbá borsot, babérlevelet is adhatunk hozzá.
  • A főzési idő függ a sonka súlyától. Ahány kilós a sonka, annyi lesz a főzési idő is. Ha például 3 kilogrammos a sonka, a főzési ideje is körülbelül 3 óra lesz.
  • A sonkát a főzőlevében hagyjuk kihűlni. A tetején megdermedt zsiradékot kanállal szedjük le és csak aztán vegyük ki a főzőléből. Másnap reggelig, tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

+ 1 tipp: Sokkal zamatosabb lesz a főtt tojás, ha a sonka levében főzzük.

.