Óriási zöld hidrogén üzemet épít a Mol Százhalombattán

MTI

2022.04.27. 21:02

Itt évente 1600 tonna zöld hidrogént állítana elő.

Európa egyik legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét építi fel a Mol Százhalombattán, a 22 millió eurós beruházás lehetővé teszi, hogy a vállalat megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével évente 1600 tonna zöld hidrogént állítson elő, és ezzel 25 ezer tonnával csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

A Mol szerdai közleménye szerint az amerikai Plug Powerrel, a kulcsrakész zöld hidrogén rendszerek vezető szállítójának segítségével valósítják meg a beruházást.

A létesítménnyel kiváltják a jelenleg használt, földgáz-alapú gyártási eljárás egy részét. Mivel ez a technológia felelős a Mol szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodáért, az új technológia támogatja a vállalat karbonsemleges céljainak megvalósítását és hozzájárul a régió energiafüggetlenségéhez.

A 2023-ban működésbe lépő berendezés által gyártott zöld hidrogént a Mol a Dunai Finomítóban az üzemanyaggyártás során, saját hidrogén hálózatában használja fel. Így az beépül a Mol-üzemanyagok molekuláiba, zöldebbé téve a gyártási technológiát, illetve a végterméket is, ezzel tovább csökkentve a vállalat karbonlábnyomát - jelezték.

A zöld hidrogén előállítása közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz: a Plug Power berendezésében megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével vizet bontanak hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik olyan melléktermék, amely káros hatást gyakorolna a környezetre, sőt, 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel a berendezés, valamint csaknem 10 ezer tonna földgáz felhasználását takarítja meg.

A zöld hidrogén előállítása szervesen illeszkedik a Mol-csoport frissített, fenntarthatósági fókuszú, az Európai Zöld Megállapodással teljes összhangban álló SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájába, amelynek keretében a vállalat összesen egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos gazdaságba 2025-ig. A stratégia részeként a Mol 2030-ra 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát és a beruházási ráfordítások 50 százalékát fenntartható projektekre fordítja. A Mol célja, hogy tevékenysége 2050-re karbonsemleges legyen - közölték.

.