Új emlékérme-sorozatot indít a jegybank

MTI

2022.04.30. 10:56

Új emlékérme-sorozatot indít az MNB a magyar származású Wolf-díjas matematikusok tiszteletére

Lax Péter matematikus tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az emlékémével egy új sorozatot indított a jegybank.

 Az új emlékérme-sorozat a magyar származású Wolf-díjas matematikusokra, illetve munkásságukra kívánja felhívni a figyelmet.

Az MNB közleménye szerint a sorozat első eleme Lax Pétert, illetve életművét mutatja be, aki 35 évvel ezelőtt vette át az egyik legrangosabb nemzetközi matematikai elismerést, a matematikai Wolf-díjat. Az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Lax Péter magyar származású amerikai matematikus 1926. május 1-én született Budapesten. A matematikaprofesszor elsősorban alkalmazott matematikával foglalkozott, kutatási területei között pedig a parciális differenciálegyenletek elmélete, folyadékdinamika, számításelmélet emelkednek ki. 1987-ben a matematikai Wolf-díjjal tüntették ki az analízis és alkalmazott matematika területén elért kiemelkedő eredményeiért. 2005-ben a Nobel-díjjal egyenértékűnek tekintett Abel-díjjal ismerték el a parciális differenciálegyenletek elméletének, alkalmazásának és számítógépes megoldásainak területén végzett úttörő munkásságát - idézték fel a tájékoztatóban.

A jelenleg is Amerikában élő Lax Péter a New York Egyetemen szerzett diplomát, és ott is dolgozott élete nagy részében. Fiatal korában számos magyar származású matematikus segítette, többek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ez volt az az időszak, amikor Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Mindez meghatározó hatással lehetett Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró egyenletek kutatója lett.

Az emlékérmék előlapján Lax Péter életművére - az elméleti, az alkalmazott és a számítógépes matematika együttélésére - utalva, hullámzó víz és a hullámok mozgását modellező görbék ábrázolása látható. Az emlékérmék hátlapján Lax Péter ábrázolása látható, amint egy képzeletbeli táblára ír.  

Mindkét emlékérme széle recézett, átmérőjük 30 milliméter. A 7500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, a 2 ezer forintos címletű színesfém változat pedig 75 százalék réz- és  25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlyuk 12,5 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben és a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4-4 ezer darab készülhet.

Az ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg hétfőtől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

.