Érettségi: Itt található a 2022-es magyar írásbeli érettségi feladatsor és javítási útmutató

Érettségi

alonmedia.hu

2022.05.03. 12:57

A 2022. május-júniusi érettségi írásbeli vizsgák emelt szintű feladatlapjai és javítási-értékelési útmutatói.

Hétfőn országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezer érettségiző, emelt szinten több mint 2200 diák adott számot tudásáról.

A lenti csatolmányokban megtalálható az Oktatási Hivatal által közreadott emelt- és középszintű magyar nyelv és irodalom feladatlapjai, továbbá a javítási, értékelési útmutatói is.

A magyar írásbeli érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet majd elérni mindkét szinten.

Középszinten két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kaptak. A feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte.

A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett, egy műértelmező szöveget kellett megírni, amelynek 400-800 szóból kellett állnia. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Magyar írásbeli javítási, értékelési útmutatók >>>

.